Comisia Europeană prelungește și modifică Cadrul temporar de criză. Țările membre vor putea să acorde ajutoare mai mari firmelor afectate de războiul Rusia-Ucraina

bani, euro, bancnote Sursa: Facebook/ MIPE

Comisia Europeană a anunțat vineri că prelungește Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat, care permite statelor membre să acorde ajutoare pentru a sprijini firmele afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În plus, Comisia a mărit plafoanele stabilite, astfel că țările membre vor putea acorda ajutoare mai mari.

Astfel, Comisia prelungește toate măsurile prevăzute în cadrul temporar de criză până la 31 decembrie 2023.

În plus, mărește plafoanele stabilite pentru sume limitate de ajutor până la 250.000 euro și 300.000 euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoarele agriculturii și, respectiv, al pescuitului și acvaculturii, și până la 2 milioane euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Comisia mai introduce o flexibilitate suplimentară în ceea ce privește sprijinul pentru lichidități acordat serviciilor publice de energie pentru activitățile lor comerciale. În cazuri excepționale și sub rezerva unor garanții stricte, statele membre pot oferi garanții publice cu o acoperire de peste 90%, atunci când acestea sunt furnizate ca garanții financiare pentru contrapărțile centrale sau membrii compensatori.

Executivul european crește flexibilitatea și posibilitățile de sprijin pentru companiile afectate de creșterea costurilor energiei, sub rezerva unor garanții. Statele membre vor avea dreptul de a calcula sprijinul pe baza consumului trecut sau actual, ținând seama de necesitatea de a menține intacte stimulentele de piață pentru reducerea consumului de energie și de a asigura continuitatea activităților economice. În plus, statele membre pot oferi sprijin mai flexibil, inclusiv sectoarelor intensiv consumatoare de energie deosebit de afectate, sub rezerva unor garanții pentru a evita supracompensarea. În cazul întreprinderilor care primesc sume mai mari de ajutor, cadrul temporar de criză prevede angajamente de stabilire a unei direcții de reducere a amprentei de carbon a consumului de energie și de punere în aplicare a unor măsuri de eficiență energetică.

Comisia introduce noi măsuri menite să sprijine reducerea cererii de energie electrică, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2022/1854 și clarifică criteriile de evaluare a măsurilor de sprijin pentru recapitalizare. În special, un astfel de sprijin de solvabilitate ar trebui să fie (i) necesar, adecvat și proporțional; (ii) să implice o remunerare adecvată a statului; și (iii) să fie însoțit de măsuri adecvate în materie de concurență pentru a menține o concurență efectivă, inclusiv o interdicție privind plata dividendelor și a bonusurilor și achizițiile.

În plus, astăzi, Comisia a decis să prelungească posibilitatea de a acorda măsuri de sprijinire a investițiilor în vederea unei redresări durabile în temeiul cadrului temporar COVID privind ajutoarele de stat până la 31 decembrie 2023.

Cadrul temporar de criză a fost adoptat la 23 martie 2022 și permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea prevăzută în cadrul normelor privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Cadrul temporar de criză a fost modificat pentru prima dată la 20 iulie 2022, pentru a completa pachetul de pregătire pentru iarnă și în conformitate cu obiectivele Planului REPowerEU.

Entitățile controlate de Rusia care au fost sancționate vor fi excluse din domeniul de aplicare a acestor măsuri.

Cadrul temporar de criză va fi în vigoare până la 31 decembrie 2023. În vederea asigurării securității juridice, Comisia va evalua ulterior necesitatea unei prelungiri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: