Comisia Europeană a publicat miercuri noua prognoză privind evoluția economiei românești, care este mult mai optimistă decât cea precedentă. Instituția europeană estimează că economia României va creşte cu 5,1% în 2021 şi cu 4,9% în 2022, după ce în februarie estima un avans de 3,8% anul acesta şi de 4% anul viitor.
Rata şomajului este estimată la 5,2% în 2021 şi la 4,8% în 2022, de la un nivel de 5% înregistrat anul trecut.
Comisia afirmă că inflația a scăzut de la 3,9% în 2019 la 2,3% în 2020, în mare parte din cauza scăderii bruște a prețurilor la petrol, dar și din cauza scăderii prețurilor la alimente și servicii. Se preconizează că inflația va crește la 2,9% în 2021, în principal ca urmare a redresării prețurilor la petrol și a creșterii tarifelor la electricitate în urma liberalizării pieței. Ulterior, este de așteptat să scadă la 2,7% în 2022.
Deficitul public, pe o tendință descendentă
De asemenea, deficitul bugetar se va reduce la 8% din PIB în acest an şi la 7,1% din PIB anul viitor, de la un nivel de 9,2% din PIB înregistrat anul trecut. Comisia subliniază că anul trecut deficitul a crescut cu aproape 5 puncte procentuale, la 9,2% din PIB, în principal din cauza politicilor expansioniste preexistente, inclusiv creșteri de două cifre ale pensiilor, precum și din cauza impactului măsurilor temporare împotriva pandemiei COVID19 și a deteriorării generale a mediului macroeconomic. Cu toate acestea, Comisia subliniază guvernul a evitat o creștere și mai mare a deficitului și a datoriei prin inversarea deciziilor anterioare de creștere a pensiilor cu 40% și de dublare a alocației pentru copii.
Comisia se așteaptă ca înghețarea creșterii salariilor publice să continue, dar se așteaptă ca pensiile să crească în urma unei reguli standard de indexare, în locul ritmului mai rapid planificat anterior.
Deficitul de cont curent se va situa la 4,9% din PIB în 2021 şi la 4,6% din PIB în 2022, de la 5% din PIB în 2020.
Comisia Europeană preconizează că ponderea datoriei publice în PIB va atinge 49,7% în acest an, şi 52,7% anul viitor, de la 47,3% anul trecut.
Riscurile pentru prognoza de creștere
Riscurile pentru prognoza de creștere sunt în general echilibrate. Pe de o parte, un progres mai bun decât cel așteptat al proiectelor finanțate în cadrul PNRR ar putea oferi un impuls suplimentar cererii interne. Cu toate acestea, întârzierile în implementarea PNRR ar putea duce la o recuperare mai slabă.