Comisia Europeană propune stimulente fiscale pentru capitaluri proprii pentru a ajuta întreprinderile să se dezvolte

bani economii financiar Sursa foto: Unsplash / Towfiqu Barbhuiya

Comisia Europeană a propus, miercuri, o indemnizaţie pentru reducerea tendinţei de favorizare a îndatorării (DEBRA), pentru a ajuta întreprinderile să acceseze finanţarea de care au nevoie şi să devină mai reziliente, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Companiile europene îşi asigură 70-80% din finanţare prin intermediul creditelor bancare şi restul de pe urma valorilor mobiliare, ceea ce le face vulnerabile în situaţiile în care băncile nu sunt dispuse să acorde credite sau în perioadele de criză bancară.

Propunerea Comisiei va sprijini întreprinderile prin introducerea unei indemnizaţii care va acorda capitalurilor proprii acelaşi tratament fiscal ca şi îndatorării.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Propunerea prevede că majorările capitalului propriu al unui contribuabil de la un an fiscal la altul vor fi deductibile din baza sa de impozitare, la fel ca în cazul îndatorării.

În prezent, normele fiscale favorizează îndatorarea în cadrul sistemului de impozitare a societăţilor, întreprinderile putând deduce dobânda aferentă unei finanţări prin îndatorare – dar nu şi costurile legate de finanţarea prin capitaluri proprii -, ceea ce poate stimula întreprinderile să acumuleze datorii în loc să majoreze capitalul propriu pentru a-şi finanţa creşterea. Nivelurile excesive de îndatorare fac ca întreprinderile să fie vulnerabile la schimbările neprevăzute din mediul de afaceri. Gradul total de îndatorare a societăţilor nefinanciare din UE s-a ridicat la aproape 14,9 mii de miliarde euro în 2020 sau 111% din PIB.

Potrivit Executivului comunitar, reducerea dependenţei excesive de finanţarea prin îndatorare şi sprijinirea unei posibile reechilibrări a structurii capitalului întreprinderilor pot avea un impact pozitiv asupra competitivităţii şi creşterii. Se preconizează că abordarea combinată, prin indemnizaţia pentru capitalurile proprii şi deducerea limitată a dobânzii, va duce la creşterea investiţiilor cu 0,26% din PIB şi la creşterea PIB cu 0,018%.

“Astăzi luăm măsuri pentru ca avantajele fiscale ale capitalului propriu să fie comparabile cu cele ale îndatorării pentru întreprinderile care doresc să mobilizeze capital. Dorim să dăm un impuls întreprinderilor nou-înfiinţate şi IMM-urilor inovatoare din întreaga UE. Această soluţie armonizată pentru favorizarea îndatorării în cadrul sistemului de impozitare a societăţilor va face ca mediul de afaceri european să fie mai previzibil şi mai competitiv, stimulând dezvoltarea uniunii pieţelor noastre de capital. Propunerea noastră va ajuta întreprinderile să acumuleze capital mai solid, făcându-le mai puţin vulnerabile şi mai susceptibile de a investi şi de a-şi asuma riscuri, ceea ce va fi benefic pentru locurile de muncă şi creşterea economică în Europa”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

DEBRA este o continuare a Comunicării privind impozitarea întreprinderilor pentru secolul XXI , care stabileşte o viziune pe termen lung pentru a asigura un mediu de afaceri şi un sistem fiscal al UE echitabile şi durabile, precum şi măsuri specifice de promovare a investiţiilor productive şi a antreprenoriatului şi de asigurare a unei impozitări eficace. Propunerea contribuie, de asemenea, la Planul de acţiune al UE privind uniunea pieţelor de capital(UPC), care are scopul de a ajuta întreprinderile să mobilizeze capitalul de care au nevoie, în special pe măsură ce navighează în perioada post-pandemie. Uniunea pieţelor de capital stimulează investiţiile pe termen lung pentru a promova tranziţia sustenabilă şi digitală a economiei UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: