Comisia Europeană suspendă cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării şi inovării, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia 

europa, ue, state ue

Comisia Europeană a decis să suspende cooperarea cu entităţile ruse în domeniul cercetării, al ştiinţei şi al inovării, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia şi din solidaritate cu poporul ucrainean, transmite News.ro.

Comisia nu va mai încheia niciun fel de contracte sau acorduri noi cu organizaţiile ruse în cadrul programului Orizont Europa.

De asemenea, Comisia suspendă plăţile către entităţile ruse care trebuie efectuate în baza contractelor existente. Toate proiectele aflate în derulare la care participă organizaţii de cercetare ruse sunt în curs de revizuire – atât cele din cadrul programului Orizont Europa, cât şi cele din cadrul programului anterior al UE pentru cercetare şi inovare, Orizont 2020, conform unui comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei europene la Bucureşti.

Margrethe Vestager, vicepreşedinta executivă responsabilă cu „O Europă pregătită pentru era digitală”, a declarat: „Cooperarea UE în domeniul cercetării se întemeiază pe respectarea drepturilor şi a libertăţilor care stau la baza excelenţei şi a inovării. Abominabila agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un atac împotriva acestor valori. Prin urmare, a sosit momentul să punem capăt cooperării noastre cu Rusia în domeniul cercetării”.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat: „Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un atac la adresa libertăţii, a democraţiei şi a autodeterminării, pe care se întemeiază expresia culturală, libertatea academică şi ştiinţifică şi cooperarea în domeniul ştiinţei. Prin urmare, am decis să nu mai participăm la alte proiecte de cooperare în domeniul cercetării şi al inovării cu entităţi ruse. În acelaşi timp, ne-am asumat angajamentul ferm de a asigura în continuare participarea cu succes a Ucrainei la programul Orizont Europa şi la Programul pentru cercetare şi formare al Euratom. De 20 de ani, oamenii de ştiinţă şi cercetătorii ucraineni sunt participanţi esenţiali la programele-cadru de cercetare şi inovare ale UE şi şi-au demonstrat excelenţa şi calităţile de lideri în domeniul inovării. Am luat măsurile administrative necesare pentru a ne asigura că beneficiarii ucraineni selectaţi pot primi finanţare din programele de cercetare şi de inovare ale UE”.

Sursă: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *