Comisia Europeană va anunța miercuri care sunt următorii pași pentru achiziția comună de gaze pe piețele mondiale

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comisia Europeană va anunţa miercuri care sunt următorii săi paşi în lansarea unei scheme pentru ţările UE care vor achiziţiona împreună gaze naturale de pe pieţele mondiale, a anunţat marţi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Mâine, vom anunţa următorii paşi în ceea ce priveşte achiziţiile comune de gaze şi diversificarea surselor noastre de aprovizionare cu gaze dincolo de Rusia, astfel încât să existe un spaţiu de manevră mai redus pentru ca Rusia să manipuleze pieţele noastre”, a declarat Kadri Simson la o conferinţă de presă.

De asemenea, Executivul comunitar pregăteşte şi o propunere pentru a prelungi, dincolo de iarna care va veni, o ţintă voluntară pentru ţările UE, ca să îşi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada lunilor de iarnă, a mai spus Kadri Simson. Uniunea Europeană a introdus această ţintă anul trecut, în încercarea de a evita o criză în aprovizionarea cu energie şi a calma creşterea preţurilor la gaze.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Achiziţiile comune de gaze sunt un nou instrument pe care blocul comunitar îl va folosi pentru a limita creşterea costurilor cu energia, declanşată de întreruperea livrărilor ruseşti, după invadarea Ucrainei. Chiar dacă în prezent preţurile de referinţă la gaze sunt cu mult sub valorile record atinse în luna august a anului trecut, ele alimentează totuşi inflaţia şi reduc competitivitatea companiilor europene în cursa cu rivalii din SUA şi China.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, declara că blocul comunitar intenţionează să facă, în luna aprilie, primii paşi pe piaţa globală a gazelor naturale sub forma unui grup de cumpărători, în încercarea de a coborî preţurile la energie. După ce licitaţia va fi lansată în luna aprilie, UE se aşteaptă ca primele contracte cu furnizorii din SUA, Orientul Mijlociu şi Africa să fie semnate undeva în jurul lunii iunie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: