Comisia lansează discuții strategice privind viitorul industriei auto europene, în ianuarie / Sectorul, afectat de scăderi de vânzări și restructurări

Fabrica Ford, angajati, industria auto Sursă foto: InquamPhotos / Adel Al Haddad

Comisia Europeană va lansa în ianuarie un dialog strategic privind viitorul industriei automobilelor în Europa, a anunțat joi președinta executivului european Ursula von der Leyen.

Anunțul Comisiei vine în contextul în care industria auto europeană este amenințată, în prezent, de eșecurile și scăderea vânzărilor pe piața chineză (în special de către producătorii germani), de slaba adopție a automobilelor electrice în care s-a investit mult, de prețurile ridicate ale energiei, resurselor și, de asemenea, de prețurile forței de muncă (acest lucru se aplică mai ales Germaniei, unde salariile sunt ridicate).

Comisia Europeană a anunțat că dialogul va fi lansat oficial deja în ianuarie 2025, în vederea propunerii și punerii în aplicare rapide a măsurilor de care sectorul are nevoie urgentă.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Industria automobilelor este o mândrie europeană și este esențială pentru prosperitatea Europei. Aceasta stimulează inovarea, susține milioane de locuri de muncă și este cel mai mare investitor privat în cercetare și dezvoltare. Fiecare sector are nevoi unice și este responsabilitatea noastră să adaptăm soluții care sunt atât ecologice, cât și competitive. Trebuie să sprijinim această industrie în tranziția profundă și perturbatoare care ne așteaptă. Și trebuie să ne asigurăm că viitorul automobilelor rămâne ferm înrădăcinat în Europa. Acesta este motivul pentru care am solicitat un dialog strategic privind viitorul industriei auto europene. Vom lansa acest dialog încă din ianuarie, pentru a contura împreună viitorul nostru comun.”

Întrucât industria europeană a automobilelor și a furnizorilor trece printr-o tranziție profundă și perturbatoare, dialogul strategic va elabora strategii și soluții concrete pentru a sprijini competitivitatea globală a producției de automobile în Europa.

Acesta se va axa în special pe:

  • stimularea inovării bazate pe date și a digitalizării, pe baza unor tehnologii de viitor precum inteligența artificială și conducerea autonomă.
  • sprijinirea decarbonizării sectorului, printr-o abordare tehnologică deschisă, având în vedere rolul său în atingerea obiectivelor ambițioase ale Europei în materie de climă.
  • abordarea locurilor de muncă, a competențelor și a altor elemente sociale din sector.
  • simplificarea și modernizarea cadrului de reglementare.
  • creșterea cererii, consolidarea resurselor financiare ale sectorului, a rezilienței acestuia și a lanțului valoric într-un mediu internațional tot mai competitiv.

Dialogul strategic va reuni principalele părți interesate din întreaga industrie, inclusiv companii europene din sectorul automobilelor, furnizori de infrastructură, sindicate și asociații de afaceri, precum și părți ale lanțului valoric din sectorul automobilelor și alte părți interesate.

Lansarea oficială, sub conducerea personală a președintelui, va fi urmată de o serie de reuniuni tematice, prezidate de membri ai Colegiului.

Aceste reuniuni vor avea ca rezultat un set de recomandări care vor contribui la elaborarea unei strategii holistice a UE pentru sector, în vederea gestionării diverselor provocări și, după caz, la adaptarea în consecință a cadrului de reglementare aplicabil al UE. Reuniunile la nivel înalt, conduse de președinte, vor verifica progresele înregistrate și vor da impulsurile politice necesare pentru continuarea activității.

Consiliul și Parlamentul European vor fi implicate îndeaproape în acest proces și vor fi informate și consultate periodic cu privire la dialog.

Cât de importantă este industria auto pentru Europa?

Asociația Europeană a Constructorilor de Automobile subliniază câteva cifre importante:

– 13,2 milioane de europeni lucrează în sectorul auto
– Aceasta reprezintă 10,3% din totalul locurilor de muncă din industria prelucrătoare din UE
– Sectorul automobilelor generează venituri fiscale în valoare de 383,7 miliarde de euro pentru guvernele europene
– Realizează un excedent comercial al Uniunii Europene de 106,7 miliarde de euro
– Peste 7,5 la sută din PIB-ul UE este generat de industria auto
– Sectorul automobilelor alocă 72,8 miliarde de euro pe an pentru cercetare și dezvoltare, 33 la sută din totalul UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.