Comitetul executiv al FMI vrea să finalizeze în august distribuţia rezervelor de 650 de miliarde de dolari

UE, Uniunea Europeana, comisia

Comitetul executiv al Fondului Monetar Internaţional a informat vineri că susține o nouă alocare de 650 de miliarde de dolari de Drepturi Speciale de Tragere (DST), sprijinind distribuţia monedei de rezervă creată de FMI către cele 190 de state membre, până la finalul lui august, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

O nouă alocare de DST-uri este similară cu tipărirea de bani de o bancă centrală, deoarece noile Drepturi Speciale de Tragere conferă fiecărui stat membru al FMI mai multe rezerve pe care le poate trage proporţional cu participaţia statului respectiv la FMI.

Ultima dată când Fondul a aprobat o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST), în valoare de 250 miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituţia financiară a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a anunţat că va prezenta propunerea privind DST, cea mai mare din istoria de 77 de ani a instituţiei financiare, Consiliului guvernatorilor, unde sunt reprezentanţi din fiecare stat membru.

“Acesta va fi un stimulent important pentru omenire”, a informat oficialul FMI, într-un comunicat publicat înaintea summitului G20. “Alocarea DST va spori lichiditatea şi rezervele tuturor statelor membre, va spori încrederea şi va stimula rezilienţa şi stabilitatea economiei mondiale”, a declarat Georgieva.

Italia, care deţine preşedinţia G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente), găzduieşte în Veneţia, în perioada 9-10 iulie, reuniunea miniştrilor Finanţelor şi a guvernatorilor băncilor centrale din G20.

Alocarea de DST va avea un efect pozitiv asupra fiecărui stat membru FMI, ajutând în special ţările vulnerabile să-şi întărească răspunsul la criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), a apreciat Georgieva. Oficialul a adăugat că în lunile următoare FMI va discuta cu statele membre “pentru a identifica opţiunile viabile pentru canalizarea în mod voluntar a DST de la ţările mai bogate pentru a le sprijini pe cele mai sărace şi mai vulnerabile”.

Sursa foto: FMI Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *