Compania aeriană românească Dokia Air, fondată de discretul om de afaceri George Brăiloiu și cu fostul director general al Tarom Florin Susanu în conducere, intenționează să se extindă pe segmentul business jet-urilor cu rază lungă de acțiune, a declarat Florin Susanu pentru ch-aviation.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Ne propunem o aeronavă cu o autonomie de până la 6.000 de mile marine, un business jet cu rază lungă de acțiune, nu neapărat un model ultra-long-range”, a dezvăluit Florin Susanu.

Compania a început operațiunile cu un Falcon 2000LXS, YR-NDV (msn 412), și a obținut un certificat de operator aerian (AOC) român în octombrie 2024. Cu toate acestea, aeronava, cu o rază de acțiune de 4.000 de mile marine, s-a dovedit insuficientă pentru a satisface toată cererea. „După ce am început cu un avion super-mediu, ne-am dat seama că este nevoie de o aeronavă cu rază de acțiune mai mare, nu în special în România, ci mai ales în Europa”, a menționat Susanu.
Deși Dokia Air nu exclude alți producători, cel mai probabil noua aeronavă va fi un Dassault Aviation. „Am construit o relație solidă cu Dassault, iar după aproape un an de operare a Falcon 2000LXS, am constatat că produsul este foarte bun”, a spus Susanu.
Compania se concentrează, de asemenea, pe continuarea creșterii. „Nu ne-am propus să operăm o singură aeronavă”, a spus Susanu, adăugând că, în timp ce avioanele noi sunt preferate, sunt luate în considerare și aeronavele folosite. „Avem manageri CAMO și putem efectua toate verificările necesare, cu condiția să nu compromită siguranța zborului.”
Dokia Air a fost fondată de un om de afaceri român cu legături puternice cu Franța, animat de o pasiune de-o viață pentru aviație. „Proprietarul a fost în cele din urmă în poziția de a-și începe propria afacere în domeniul aviației”, a explicat Susanu. „De la început, obiectivul nostru a fost să creștem și să devenim un jucător serios în aviația VIP și corporate. Am format echipa și am obținut AOC-ul și așa s-a născut Dokia Air.”
Privind în perspectivă, Dokia Air intenționează să introducă servicii de gestionare a aeronavelor. „Am avut discuții cu persoane interesate să își plaseze aeronavele sub AOC-ul nostru și suntem deschiși să oferim acest serviciu”, a declarat Susanu. Deși majoritatea potențialilor clienți sunt persoane fizice cu sediul în România, „suntem deschiși și clienților din afara țării, având în vedere că operăm sub un AOC EASA”, a adăugat el.
În prezent, Dokia Air funcționează exclusiv ca operator charter de avioane private, nu ca departament de zbor pentru nicio altă companie. Susanu a dezvăluit că invazia rusă din Ucraina a crescut provocările pentru piața charter din România.
„Piața charter a fost în creștere, dar au apărut probleme din cauza războiului din Ucraina, cu care avem graniță directă”, a spus el. Cu toate acestea, există semne de redresare, cu mai mulți pasageri care vizitează România și o creștere a zborurilor charter cu jeturi private de la operatori precum NetJets Transportes Aéreos și VistaJet Group Holding.
Cu Falcon 2000LXS cu baza în București Băneasa, Susanu vede aeroportul ca o locație ideală pentru Dokia. „Este aproape de oraș și poate fi considerat un aeroport boutique, cu o activitate crescută a avioanelor de afaceri și a aeronavelor care vin pentru întreținere.”
Dokia Air a fost înființată în anul 2021 și este deținută integral de George Brăiloiu (54 de ani), un discret om de afaceri român.
Brăiloiu a cumpărat pentru firma Dokia Air un avion de 40 de milioane de euro cu care efectuează zboruri VIP. Acesta este cel mai scump avion privat înregistrat în România. Dokia Air a raportat afaceri de 2,4 milioane de lei în 2024 și o pierdere de 16,3 milioane de lei, în timp ce datoriile se ridică la 171 milioane de lei, conform datelor termene.ro.
El mai este și proprietarul Dokia Capital cu activități bazate pe tehnologia blockchain.
Recent, Brăiloiu a semnat cu One United Properties o promisiune de vânzare-cumpărare, în valoare de 24 de milioane de euro, care vizează proiectul One Athénée, conform profit.ro.
În anul 2011, George Brăiloiu a intrat în atenția publică deoarece a cumpărat cu peste 400.000 de euro, la o licitație desfășurată la Paris, manuscrisele eseistului și filosofului Emil Cioran, pe care le-a donat ulterior Bibliotecii Academiei, conform ZF.
El mai deține furnizorul de energie KDF Energy, aflat în insolvență din 2017, dar care în perioada sa de vârf rula afaceri de 100 de milioane de euro, fiind liderul vânzatorilor de certificate de carbon din România, scria Business Magazin.
Totodată, Brăiloiu mai deține și firma Cherhana Jurilovca.
Florin Susanu, CEO al Dokia Air, a fost director de operaţiuni de zbor şi pilot instructor la Tarom și apoi a condus compania aeriană națională în 2017 și în 2019.