Compania americană Intel se gândește la creșterea investiției în fabrica de testare și ambalare a cipurilor din Vietnam

cipuri, semiconductori intel Sursa foto: Pexels

Compania americană Intel ia în considerare o creștere semnificativă a investiției sale existente de 1,5 miliarde de dolari în Vietnam pentru a-și extinde fabrica de testare și ambalare a cipurilor din această țară, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu acest subiect.

Posibila mutare, despre care una dintre surse a spus că ar putea fi în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, ar semnala un rol tot mai important pentru Vietnam în lanțul global de aprovizionare cu semiconductori, în condițiile în care companiile încearcă să reducă dependența de China și Taiwan din cauza riscurilor politice și a tensiunilor comerciale cu Statele Unite.

Una dintre surse a declarat că investiția ar urma să fie făcută “în anii viitori” și ar putea fi chiar mai mare de 1 miliard de dolari, în timp ce a doua persoană a declarat că Intel cântărește, de asemenea, investiții alternative în Singapore și Malaezia, care ar putea fi preferate Vietnamului.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Ambele surse au dorit să-și păstreze anonimatul, deoarece planul nu a fost încă făcut public.

Întrebată despre posibilul plan de investiții, Intel a declarat pentru Reuters: “Vietnamul este o parte importantă a rețelei noastre globale de producție, dar nu am anunțat nicio investiție nouă”.

Fabrica de ambalare și testare a cipurilor din centrul comercial din sudul Vietnamului este cea mai mare fabrică a Intel la nivel mondial. Se estimează că firma a investit în ea aproximativ 1,5 miliarde de dolari până în prezent.

Gigantul american al cipurilor dispune deja de terenuri suplimentare acolo unde se află fabrica sa, iar o extindere în Vietnam l-ar ajuta să gestioneze mai bine întreruperile de aprovizionare care decurg din faptul că se bazează foarte mult pe o singură țară sau pe o singură fabrică, a declarat una dintre surse pentru Reuters, citând discuții interne.

Una dintre surse a declarat că Intel se gândește la investiția din Vietnam, asigurându-se în același timp că o nouă expansiune în străinătate nu va fi văzută ca o mișcare ostilă din partea Washingtonului, care face presiuni pentru a stimula producția de cipuri în țară.

Vietnamul face presiuni agresive pentru a-și extinde industria producătoare de cipuri, curtând companiile străine în toate cele trei segmente principale: asamblare, testare și ambalare, producție cu fabrici și proiectare, au declarat oficialii.

Un director din industria americană a declarat pentru Reuters că cea mai mare oportunitate a Vietnamului este în sectorul asamblării de cipuri pentru a satisface cererea industriei de a reduce “concentrarea excesivă” a capacității de producție în China și Taiwan, care împreună reprezintă 60% din capacitatea globală în acest segment.

Proiectarea de cipuri necesită mai puțin capital și mai mulți lucrători cu înaltă calificare, iar Vietnamul a făcut progrese și în acest domeniu, a declarat directorul, gigantul american Synopsys având operațiuni în această țară și firmele locale care se extind rapid, inclusiv FPT și Viettel, companie de stat.

Gigantul din domeniul cipurilor și al produselor electronice Samsung a deschis o unitate de cercetare la Hanoi la sfârșitul anului trecut și are o fabrică de ambalare a semiconductorilor în țară.

Ca urmare a unei penurii globale de semiconductori în urma pandemiei COVID-19, Intel a anunțat la sfârșitul anului 2021 un plan de investiții de peste 7 miliarde de dolari pentru a construi o nouă fabrică de ambalare și testare a cipurilor în Malaezia.

Se preconizează că acea unitate va începe producția în 2024. Intel are, de asemenea, facilități de testare și ambalare în China și în Statele Unite.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: