Compania de transport Maersk se pregătește să revină în Marea Roșie sub protecția SUA

Nava container Maersk pixabay.com

Moller-Maersk, a doua cea mai mare companie de transport de containere din lume, a declarat că se pregătește să reia transportul maritim prin Marea Roșie, datorită unei noi forțe maritime multinaționale pentru a proteja navele de atacurile rebelilor Houthi din Yemen, scrie Bloomberg.

“În prezent, lucrăm la planuri pentru ca primele nave să efectueze tranzitul și pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil din punct de vedere operațional”, a anunțat compania duminică printr-un comunicat. “În timp ce facem acest lucru, asigurarea siguranței angajaților noștri este de cea mai mare importanță și prioritatea noastră numărul unu în gestionarea situației dificile din zona Mării Roșii/Golful Aden.”

Anunțul a fost făcut la doar două zile după ce compania cu sediul la Copenhaga a declarat că preconizează că haosul din Marea Roșie – cauzat de atacurile cu drone ale Houthi din cauza războiului dintre Israel și Hamas – va continua luni de zile.

În declarația sa de duminică, Maersk a spus că apariția Operațiunii Prosperity Guardian, o forță operațională maritimă înființată de SUA și aliați, este “o veste foarte binevenită pentru întreaga industrie”. SUA și aliații săi spun că iau în considerare o posibilă acțiune militară împotriva militanților Houthi, care sunt susținuți de Iran.

Pe fondul îngrijorărilor că războiul dintre Israel și Hamas ar putea să se transforme într-un conflict regional, SUA au acuzat Iranul în acest weekend că se află în spatele unui atac asupra unui petrolier în Oceanul Indian.

Maersk a subliniat duminică că, deși a reluat tranzitul în Marea Roșie, “riscul general nu este eliminat în zonă”. Compania a precizat că “nu va ezita” să reevalueze situația de siguranță pentru navele și angajații săi.

Atacurile houthi asupra navelor comerciale au determinat evitarea pe scară largă a sudului Mării Roșii de către flota comercială care transportă orice, de la produse manufacturate și cereale, la petrol și gaze.

 

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *