Compania românească de IT Bento a înregistrat o cifră de afaceri de 28,8 milioane de lei în 2022

Radu Scarlat-Vlad Bodea_Bento

Compania românească de IT Bento a generat venituri din exploatare de 35,4 milioane de lei în 2022, o creștere cu 26% comparativ cu anul 2021. Din această sumă, cifra de afaceri a contribuit cu 28,8 milioane de lei, în creștere cu 6%, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori București (BVB).

Divizia „Dezvoltare Software” (DEV) a contribuit cu 47% la veniturile din exploatare aferente 2022. În cadrul DEV, veniturile aferente etapelor de dezvoltare și implementare a proiectelor software au avut o contribuție de 65% în cifra de afaceri, iar veniturile aferente serviciilor de mentenanță și evoluție, care au un caracter recurent, au avut o contribuție de 35% în cifra de afaceri. Cea de-a doua divizie, “IT, Infrastructură și Cloud” (IT), alcătuită atât din servicii de proiectare și implementare IT, cât și din revânzare de echipamente și software, a contribuit cu 53% la veniturile din exploatare generate în anul 2022.

Veniturile din capitalizarea producției proprii s-au ridicat la 6,6 milioane de lei în 2022, acestea reprezentând investițiile în propriile produse software, mai precis dezvoltarea platformei software modulare integrate, în contextul proiectului pe fonduri europene, dar și cheltuielile aferente dezvoltării tehnologice a Bento Field Service Management (FSM) și Bento Mobile Device Management (MDM) ca module ale acestei platforme.

Alte venituri din exploatare au scăzut cu 97%, până la 22 mii de lei, deoarece în anul 2021 în veniturile din exploatare a fost inclus grantul Măsurii 2 din cadrul Schemei de Ajutorare de Stat COVID-19 prin OUG 130/2020.

Cheltuielile din exploatare au crescut în același ritm cu veniturile din exploatare, cu 26%, ajungând la 29,1 milioane de lei. Cea mai mare contribuție la această creștere este asociată cheltuielilor cu personalul cât și cu colaboratorii. Creșterea este una organică, existând corelație între creșterea veniturilor din exploatare și creșterea cheltuielilor din exploatare.

Cheltuielile cu personalul au crescut la 9,4 milioane de lei, o majorare cu 67%, pe fondul creșterii numărului de angajați, de la un număr mediu de 48 la 31.12.2021, la un număr mediu de angajați de 66, în data de 31.12.2022. De asemenea, personalul nou în echipă este în preponderență personal senior, ceea ce a avut o influență substanțială asupra cheltuielilor de salarizare. Mai menționăm, de asemenea, și impactul inflației, care a fost luat în considerare în contextul managementului performanței în cadrul Bento.

Privite împreună, cheltuielile cu mărfurile și cele cu materialele, de 8,5 milioane de lei respectiv 726 mii lei, însumând aproximativ 9,2 milioane de lei, au scăzut marginal față de 2021, cu aproximativ 12%. Această scădere se datorează în primul rând reducerii ritmului de achiziție de echipamente hardware, în contextul crizei mondiale a semiconductorilor. Cu toate acestea, am reușit să menținem un ritm acceptabil al acestor achiziții în contextul proiectelor în derulare, considerând astfel acest rezultat ca un indicator pozitiv al performanței echipei.

Cheltuielile cu amortizarea și ajustările de valoare au crescut cu 261% în 2022, până la 663 mii de lei, factorul principal fiind constituirea unui provizion pentru deprecierea creanțelor de la clienți, în valoare de 453 mii de lei.

Rezultatul operațional a crescut cu 24%, până la 6,3 milioane de lei. Veniturile financiare au crescut până la 1,5 milioane de lei, ca urmare a vânzării deținerii de părți sociale la o societate din afara țării, care a fost vândută în T4 2022 la un preț de 935 mii de lei conform hotărârii AGEA din data de 8 noiembrie 2022. În acest context, cheltuielile financiare au crescut până la 1,4 milioane de lei, fiind constituite din transpunerea la nivel de cheltuieli a valorii de intrare a părților sociale cedate, în valoare de 960 mii de lei, precum și diferența de curs nefavorabilă de 420 mii de lei.

Rezultatul brut înregistrat în 2022 este de 6,4 milioane de lei, în creștere cu 23%. Impozitul pe profit a crescut cu 17% în 2022, până la 807 mii de lei, iar rezultatul net pentru anul 2022 a fost de 5,6 milioane de lei, o creștere cu 23% față de 2021, aproape în linie cu evoluția veniturilor din exploatare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *