Blue Origin, compania spaţială înfiinţată de miliardarul Jeff Bezos, a anunţat vineri că vrea să reia „în curând” zborurile rachetelor sale, însă nu va putea face acest lucru decât după încheierea oficială a unei anchete supervizate de Autoritatea americană pentru aviaţie civilă (FAA) privind cauzele unui accident produs anul trecut în care a fost implicată o capsulă Blue Origin pentru transportul mărfurilor, relatează AFP.
Racheta suborbitală New Shepard a Blue Origin este folosită în special de compania lui Jeff Bezos pentru zboruri destinate turismului spaţial, lansate din statul american Texas, însă în momentul accidentului din septembrie 2022, ea transporta doar experimente de cercetare.
Racheta este formată dintr-o singură treaptă şi în vârful ei se află capsula care transportă încărcătura.
În timpul misiunii numite NS-23, capsula Blue Origin s-a desprins de lansatorul New Shepard la scurt timp de la decolare, după ceea ce pare să fi fost o defecţiune în zona motoarelor rachetei.
La puţin peste un minut de la decolare, zona motoarelor lansatorului New Shepard a fost înconjurată de flăcări, fiind declanşat sistemul de desprindere a capsulei care a aterizat intactă, cu ajutorul paraşutelor din dotare.
După incident a fost deschisă o anchetă, supervizată de Autoritatea americană pentru aviaţie civilă, pentru a se stabili cu exactitate motivul acestui accident.
Ancheta „rămâne deschisă” pentru moment şi zborurile rachetelor New Shepard nu vor putea fi reluate până când investigaţia nu va fi închisă oficial, a declarat FAA pentru AFP. „Agenţia evaluează în prezent raportul companiei despre incident”, a precizat FAA.
Compania Blue Origin a trimis 32 de persoane în spaţiu din iulie 2021, printre pasagerii primului zbor destinat turismului spaţial aflându-se şi Jeff Bezos.
Marele concurent al companiei Blue Origin pentru acest tip de zboruri suborbitale este Virgin Galactic. Însă, după iulie 2021 şi zborul fondatorului său, miliardarul britanic Richard Branson, vehiculul spaţial dezvoltat de Virgin Galactic a rămas la sol pentru a suporta o serie de modificări tehnologice.