Companie de consultanță imobiliară: România continuă să fie o piață atractivă pentru tranzacțiile cu terenuri/ În primele șase luni ale anului au fost vândute suprafețe de 70 de hectare pentru proiecte noi

terenuri

În primele șase luni ale anului au fost vândute 70 de hectare de teren pentru dezvoltarea unor noi proiecte la nivel național, ceea ce arată că România continuă să fie o piață atractivă pentru tranzacțiile cu terenuri, în special în București, relevă o analiză a consultanților de la CBRE. 63% din totalul tranzacțiilor au vizat investiții rezidențiale.

Consultanții estimează că, pe termen mediu și lung, piața rezidențială va atrage investitori nu doar pentru vânzarea apartamentelor, ci și pentru închirierea acestora, fiind prognozată o creștere a chiriilor pentru unitățile rezidențiale. Alte tranzacții importante sunt pentru sectoarele retail (14%) și industrial (12%), urmate de proiecte mixte (9%), birouri (2%) și dezvoltarea de hoteluri (0,4%).

Bucureștiul și județul Ilfov au înregistrat cea mai mare pondere a tranzacțiilor, în timp ce orașe regionale precum Sibiu, Timișoara, Bistrița și Constanța au atras împreună 24% din suprafața totală vândută, arată analiza.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

„A găsi terenul potrivit se dovedește a fi o acțiune destul de dificilă pentru cumpărători, în special în București, unde suprafețele gata pregătite pentru construcție sunt rare. Proiectele rezidențiale sunt în planurile celor mai mulți dezvoltatori care au achiziționat terenuri în prima jumătate a anului, în timp ce alte tipuri de dezvoltări reprezintă o pondere mai mică din totalul suprafețelor tranzacționate. Toate autorizările până la obținerea PUZ-ului au un rol crucial în tranzacțiile cu terenuri, având în vedere durata de dezvoltare a unui proiect de la planificare până la livrare”, spune Gabriela Vlad, Senior Consultant A&T Services Land la CBRE România.

“Piața terenurilor din România este un segment atractiv al pieței imobiliare, dar apetitul investitorilor de a cumpăra și dezvolta este temperat, mai ales în București, unde autoritățile publice nu au reușit să rezolve reglementările privind planul urbanistic zonal (PUZ) și blocajele de avizare legate de acesta. Chiar dacă, în prezent, întârzierile PUZ-ului abia se observă, pe termen mediu și lung, efectele acestor restrictii, alături de creșterile de preț, se vor avea un impact considerabil asupra viitoarelor dezvoltări pe toate segmentele”, transmit consultanții.

Cele mai recente date ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, aferente lunii iulie, arată că la nivel național s-au realizat aproximativ 31.000 de tranzacții cu terenuri intravilane.

Prețuri terenuri în București, în T2, potrivit Valor Easy:

Pe ce fel de șantiere se lucrează în 2022?

În ceea ce privește domeniile de interes pentru dezvoltatorii, datele pentru prima jumătate a anului adunate de consultanții de la IBC Focus, arată că cele mai multe șantiere în lucru vizează lucrări rezidențiale. De fapt, aproape jumătate din total.

Peste 22.000 de șantiere și investiții se aflau în diverse stadii de dezvoltare în prima jumătate a anului trecut. Rezidențialul rămâne domeniu de interes pentru investitori, în ciuda unor semnale că piața încetinește. În primul semestru din 2022 sectorul de proiecte rezidențiale conduce detașat la nivel numeric, cu un avans considerabil față de celelalte domenii vizate de analiză, spun autorii raportului. Potrivit datelor analizate și monitorizate cu ajutorul platformei VICTA.ro, la nivel național se află, în diverse stadii, aproximativ 10.000 de astfel de proiecte.

Podiumul este completat de sectorul industrial cu nici jumătate din numărul proiectelor rezidențiale și de investițiile de tip Hotel & Relaxare, care evidențiază faptul că turismul și-a revenit după perioada pandemică și interesul investitorilor începe, din nou, să prindă avânt. Domeniul medical rămâne la coada clasamentului ca număr total de investiții.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: