Companie de soluții software: Mediul de afaceri este nevoit să stea mai mult cu ochii pe Guvern, decât pe business. Modificările numeroase anunțate și schimbate ucid predictibilitatea / Creșterea de taxe va ajunge în prețuri

taxe, impozite, 2023

Nenumăratele modificări fiscale propuse de către Guvern și schimbarea permanentă a regulilor în timpul „jocului” dau peste cap bugetele companiilor și duc la destabilizarea unei structuri importante din economia națională, arată o analiză a companiei de soluții de software NextUp Solutions.

„Guvernul pare că decide să modifice impozite, să inventeze taxe noi fără logică și arată că trebuie bani la buget, pentru că nu a știut și nu am vrut să facă un raport de venituri și cheltuieli, pentru a face prevenție. Toate aceste propuneri ale Guvernului, anunțate de pe o zi pe alta, modificate și schimbate în ultimul moment distrug orice urmă de predictibilitate pentru mediul de afaceri, care trebuie acum să fie mai atent la ce face Guvernul, decât la dezvoltarea businessului în sine”, a declarat Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions.

Creșterea salariului minim, suprapusă cu noile modificări fiscale care au fost anunțate, va avea efecte în întreaga economie, arată compania. Agricultura, construcțiile și IT-ul, vor fi sectoarele în care se va resimți cel mai puternic măsurile Guvernului, iar taxa de 2% pe cifra de afaceri a băncilor care se vehiculează va afecta direct orice cetățean cu credit.

În plus, toate aceste majorări de taxe și impozite pe care Gvernul le propune se vor putea regăsi în prețurile anumitor servicii, în costurile finanțărilor, în cazul în care companiile nu le vor putea acoperi. Totodată, accizele mai mari și creșterea TVA, în multe cazuri de la 5% la 9% sau chiar la 19%, vor duce la o majorare directă a prețurilor la multe dintre alimente, la dulciuri, la berea fără alcool, la sălile de fitness și alte modalități de recreere, la sistemele de energie alternativă, precum panouri fotovoltaice, la proprietăți și mașini premium și nu numai.

Companiile cu cifre de afaceri care depășesc 60.000 euro anual vor fi cele mai impactate de efectele pachetului de măsuri fiscale anunțat de guvernanți. Ca să poată gestiona aceste creșteri de taxe, companiile au două opțiuni. Prima este creșterea veniturilor, iar cel mai rapid este prin majorarea prețurilor. A doua opțiune este diminuarea costurilor, prin renunțarea la produsele nerentabile sau chiar la unii membri din echipă.

O parte dintre PFA-uri (persoane fizice autorizate) vor fi afectate sau chiar vor dispărea, în timp ce o parte dintre IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii) o vor duce mai greu sau vor căuta soluții alternative, dacă măsurile fiscale vor fi adoptate, deoarece nu vor putea susține noile taxe, potrivit companiei.

Companiile mari încep să-și regândească unele produse și resurse, iar creșterea de taxe va ajunge cel mai probabil în prețuri, însă nu sunt așteptate să renunțe la piața românească.

„Potențialul României de a atrage investitori este puternic afectat de ani de zile, însă nu din cauza nivelului taxelor, ci din lipsă de stabilitate legislativă și predictibilitate. Predictibilitate, pe care noi ca stat, prin modificarea art. 4 din Codul fiscal tocmai am ucis-o. Drept dovadă că acum pot fi implementate schimbări legislative cu aplicare în 10 zile”, a mai declarat Roxana Epure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *