Companiile americane se confruntă cu un deficit de forță de muncă, în special în zonele cu cele mai mici salarii

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Prime, salarii mai mari, munca de acasă: companiile americane încearcă să seducă forța de muncă, în condițiile în care dificultățile la recrutare limitează relansarea activității, potrivit unui sondaj realizat de banca centrală (Fed) și publicat miercuri, cu două zile înainte de difuzarea cifrelor privind crearea de locuri de muncă și șomajul.

“Pentru numeroase companii este dificil să angajeze noi muncitori, în special muncitori cu salarii orare reduse, șoferi (…) și vânzători calificați”, arată banca centrală americană în acest studiu efectuate între jumătatea lui aprilie și 25 mai, potrivit publicației boursorama.com.

“Lipsa de candidați la angajare a împiedicat unele companii să majoreze producția”, constrângându-le uneori să “reducă programul în care sunt deschise”.

Acest raport pare de rău augur cu două zile înainte de publicarea datelor legate de șomajul în mai. Analiștii se așteptau la 720.000 de locuri de muncă create și la o ușoară scădere a șomajului, la 5,9%, dar decepția puternică din aprilie este încă prezentă: doar 266.000 de locuri de muncă au fost create, față de estimarea de un milion.

Cea mai mare economie americană își revine rapid, dar companiile nu reușesc să convingă muncitorii să revină. În special în ce priveșște locurile de muncă cu salariile cele mai mici.

Astfel, restaurantele din Saint Louis (Missouri, centru) care au organizat un târg de locuri de muncă pentru a recruta o sută de persoane au avut neplăcuta surpriză să vadă prezenți doar o duzină de candidați.

În Cleveland (Ohio, nord), comercianții cu amănuntul și restaurantele au indicat că funcționează cu orare reduse sau au locații închise, din cauza lipsei de personal, arată ancheta Fed.

Cu toate acestea, 16 milioane de persoane încasează indemnizația de șomaj.

Republicanii acuză alocațiile generoase de șomaj acordate pe fondul crizei sanitare și care nu incită oamenii să revină la muncă.

Aceste ajutoare suplimentare, acordate persoanelor care de obicei nu aveau dreptul la ele și prelungite chiar și pentru cei cărora perioada de acordare le-a expirat, vor fi suprimate în iunie sau iulie în statele conduse de republicani.

În încercarea de a seduce candidații la angajare și de a-și menține forța de muncă, primele și salariile mai mari nu mai par suficiente. Angajatorii oferă de acum posibilitatea de a lucra de acasă, foarte apreciată, și chiar orare de muncă reduse în raport cu concurența.

Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *