A.P. Moller – Maersk, companie de logistică integrată, împreună cu iB Cargo, furnizor român de transport mărfuri, anunță introducerea tehnologiei și a roboților dezvoltați de startup-ul Dexory, pentru a maximiza și a eficientiza utilizarea centrului, a-și optimiza resursele și spațiul pe rafturi, potrivit unui comunicat de presă.
Conform celor două companii, depozitul operat de A.P. Moller – Maersk & iB Cargo s-a deschis în septembrie 2021 cu 76.000 mp, iar la mai puțin de 2 ani, s-a extins la 100.000 mp, oferind soluții logistice personalizate și deservind 8 țări din Europa și Balcani. Unitatea este situată în parcul industrial CTPark Bucharest West și este certificată BREEAM.
Robotul NEO, dezvoltat de Dexory, operează zilnic în acest centru logistic din Bolintin-Deal, scanând peste 10.000 de amplasamente de paleți pe oră, față de 150 de amplasamente pe oră cu procesele manuale curente. Acesta acoperă culoare largi, dar și cele foarte înguste și dificil de navigat, și ține evidența atât a paleților întregi, cât și a cutiilor rămase în zonele de picking – efort care consumă timp și este predispus la erori umane, integrându-se în operațiunile zilnice și lucrând alături de echipele din depozit 24/7.
Dexory, startup-ul de logistică fondat de Andrei Dănescu, Oana Jinga și Adrian Negoiță la Londra, colaborează deja cu Maersk pentru depozitele din Regatul Unit și Irlanda. Extinderea soluției în noi teritorii este un factor important pentru angajamentul Maersk de a integra noi tehnologii precum și pentru sustenabilitate.
„Soluția Dexory combină hardware-ul și software-ul pentru a oferi vizibilitate instanță asupra stocurilor și operațiunilor, printr-un simplu click. Folosind roboți autonomi de 12 metri înălțime pentru a capta date și imagini din depozit în timp real, tehnologia revoluționară digital twin permite analiza instantanee a stocurilor, a gradului de ocupare și a mișcării stocurilor. Tehnologia „digital twin” oferă apoi acces instantaneu la datele capturate, evidențiind orice discrepanțe cu alte sisteme de monitorizare a stocului (WMS), într-un format digital intuitiv, ușor de accesat”, transmite comunicatul.
Datele extrase ajută la rezolvarea rapidă a provocărilor operaționale,, sporesc eficiența (permițând depozitarea și acuratețe ridicată în procesul de picking) și generează informații valoroase asupra operațiunilor depozitului (cum ar fi fluctuația în timp real a gradului de ocupare, planificarea rutelor de picking etc.) – toate fiind realizate manual în trecut. Folosind Inteligența Artificială, sistemul oferă sugestiide optimizare în timp real, pentru planificarea mai precisă a resurselor și pentru un management mai eficient al forței de muncă.