Companiile din Uniunea Europeană afectate de sancțiunile impuse Rusiei pot obține un ajutor de stat de până la 400.000 euro

Redacția mart. 22, 2022 0 comentarii
Sursa: Unsplash

Companiile din UE afectate de sancţiunile impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei pot obţine ajutor de stat de până la 400.000 euro, conform unui document al Comisiei Europene consultat de Reuters, transmite Agerpres.

Firmele din domeniul agricol, al pescuitului şi al acvaculturii pot primi granturi directe, avantaje fiscale şi garanţii de până la 35.000 euro. De asemenea, companiile afectate de preţul ridicat al gazelor naturale şi al electricităţii pot obţine un ajutor care să nu depăşească 30% din costurile eligibile, până la maximum două milioane de euro, se arată în document.

În plus, firmele care se confruntă cu dificultăţi financiare pot cere garanţii publice pentru împrumuturile lor, de până la 15% din cifra anuală medie totală de afaceri din ultimele trei perioade contabile închise sau 50% din costurile cu energia pe an.

Comisia Europeană a anunţat luni că va atenua temporar reglementările sale anti-cartel astfel încât mii de companii din blocul comunitar, ale căror lanţuri de aprovizionare sunt întrerupte din cauza sancţiunilor impuse Rusiei, s-ar putea alia pentru a cumpăra, furniza sau distribui anumite produse, fără a încălca regulile privind concurenţa.

Executivul comunitar a emis luni orientările sale, împreună cu organismele naţionale de concurenţă şi Autoritatea de Supraveghere EFTA ( Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) după ce mai multe companii au solicitat consiliere privind modul în care pot face faţă perturbărilor provocate de sancţiuni.

Sursa: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *