Companiile E-Distribuție investesc peste 180 de milioane de euro în 2021, în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice

Energie electrica sursa foto: ANRE

Companiile E-Distribuție din România investesc anul acesta aproximativ 880 milioane de lei, echivalentul a 182 milioane de euro, în modernizarea, digitalizarea și extinderea rețelei electrice din București și din cele zece județe din țară în care își desfășoară activitatea. Programele de investiții din acest an au impact direct asupra capacității rețelei de a distribui energie noilor consumatori și de a îmbunătăți gestionarea întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranță a clienților.

„Rețelele tradiționale de distribuție, cele care transportau electricitatea către consumatori, vor fi transformate în rețele active și participative, poziționând clientul în centrul sistemului energetic și îmbunătățind calitatea serviciului de distribuție a energiei. Programele de modernizare și de digitalizare a rețelelor pe care companiile E-Distribuție le implementează fac ca această transformare să devină realitate. Planul strategic al companiei pentru următorii trei ani recunoaște rolul principal al rețelelor în tranziția energetică și pune accent pe eforturile de îmbunătățire a fiabilității, rezilienței și eficienței rețelelor de distibuție. Totul în beneficiul clienților noștri”, a declarat Monica Hodor, directorul general al companiilor E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia.

Din suma totală a investițiilor programate pentru acest an, 141 milioane de lei sunt alocați pentru lucrări de modernizare linii și stații de transformare de înaltă tensiune, 130 milioane de lei pentru modernizarea și construcția de linii de medie tensiune și posturi de transformare și 88 milioane de lei linii de joasă tensiune. Sumele prevăzute de companiile E-Distribuție pentru racordări, inclusiv cele impuse de legislația primară, și întărirea rețelei pentru noii utilizatori ajung la aproximativ 164 milioane de lei (34 milioane de euro).

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

O mare parte din investițiile derulate de E-Distribuție în 2021 sunt concentrate asupra programelor de digitalizare, prin sisteme de telecontrol care reduc considerabil durata întreruperilor în alimentarea cu electricitate și timpul de remediere a avariilor, precum și prin instalarea a aproximativ 210.000 de contoare inteligente. În acest fel, mai mulți consumatori vor beneficia de avantajele aduse de aceste echipamente moderne, promovând astfel participarea lor activă la evoluția pieței și la utilizarea responsabilă a energiei.

În Banat, E-Distribuție are planificate investiții de 219 milioane de lei în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice. Din valoarea totală, 25 milioane de lei sunt planificate pentru lucrări de modernizare linii și stații de transformare de înaltă tensiune, 38 milioane de lei pentru lucrări de modernizare și construcție de linii de medie tensiune și posturi de transformare iar 23 milioane de lei pentru liniile de joasă tensiune. Totodată, E-Distribuție Banat are în plan înlocuirea de linii electrice și continuarea implementării sistemelor de Telecontrol. Compania va instala contoare inteligente pentru aproximativ 56.700 de clienți din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Printre proiectele mari derulate se numără retehnologizarea stației de transformare și modernizarea liniilor de medie tensiune din municipiul Orăștie, județul Hunedoara. De asemenea, E-Distribuție Banat modernizează stația de transformare Simeria, investiție ce depășește 5 milioane de lei si a demarat lucrările pentru construirea unei stații noi de transformare 110/20 kV în zona de nord a municipiului Timișoara. În județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș Severin investițiile în realizarea de capacități noi, în extinderea rețelelor pentru alimentarea consumatorilor, în noi racordări, inclusiv cele impuse de legislația primară, ajung la 44 de milioane de lei.

În Dobrogea, E-Distribuție are planificate investiții de 176 milioane de lei în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice. Din valoarea totală, 21 milioane de lei sunt planificate pentru lucrări de modernizare a liniilor și stațiilor de transformare de înaltă tensiune, 22 milioane de lei pentru lucrări de modernizare și construcție de linii de medie tensiune și posturi de transformare iar 35 milioane de lei pentru modernizarea liniilor de joasă tensiune. De asemenea, E-Distribuție Dobrogea va instala 46.850 de contoare inteligente în județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea.

În județele Constanța și Ialomița, compania modernizează stațiile de transformare Baba Novac și Slobozia Sud, pentru alimentarea cu energie electrică în bune condiții a clienților din localitățile Constanța și Slobozia; au fost înlocuite ambele transformatoare de putere 110kV/MT 25MVA din stația de transformare Eforie Nord cu unele de putere superioară 40MVA pentru asigurarea racordării la rețea a noilor consumatori din partea de Sud a județului Constanța. În județul Călărași, sunt realizate lucrări de îmbunătățire a liniilor de joasă tensiune, în beneficiul consumatorilor din Oltenița și din Nicolae Bplcescu.

În Muntenia, E-Distribuție are planificate investiții de 483 milioane de lei în modernizarea și digitalizarea rețelelor electrice. Din valoarea totală, 95 milioane de lei sunt planificate pentru lucrări de modernizare a liniilor și stațiilor de transformare de înaltă tensiune, 70 milioane de lei pentru lucrări de modernizare și construcție de linii de medie tensiune și posturi de transformare iar 30 milioane de lei sunt pentru lucrări în zona de joasă tensiune. De asemenea, pentru anul acesta, E-Distribuție Muntenia are în plan montarea a aproximativ 104.300 de contoare inteligente în municipiul București și în județele Giurgiu și Ilfov.

În București, E-Distribuție Muntenia modernizează și introduce în sistemul de telecontrol stațiile de transformare Nord, Filaret, Obor si Dudesti, reprezentând 34 milioane de lei. De asemenea, sunt modernizate liniile de joasă tensiune din zona Domenii si cartier Toamnei – Eminescu, prin înlocuirea integrală a cablurilor de medie și joasă tensiune aferente unui număr de 10 străzi. Investiția se ridică la aproximativ 6 milioane de lei și vine în sprijinul a 9.500 de clienți.

În județul Giurgiu, în localitățile Toporu și Răsuceni, E-Distribuție Muntenia înlocuiește integral rețelele electrice de joasă tensiune cu conductoare izolate noi, stâlpi uzați, și montează contoare inteligente. Valoarea estimată a lucrărilor este de 5,7 milioane de lei și este în beneficiul a 1.850 de clienți. Totodată, în localitățile Găișeni și Florești Stoenești, sunt lucrări de înlocuire a 9 kilometri de rețea electrică de medie tensiune amplasată pe terenuri greu accesibile și a șapte posturi de transformare aeriene. Valoarea estimativă a lucrărilor este de 10,7 milioane de lei și vine în sprijinul a 4.000 de clienți.

În județul Ilfov, E-Distribuție Muntenia modernizează rețeaua de joasă tensiune din comuna Pipera și din localitățile Clinceni și Vidra, lucrări ce presupun investiții de aproximativ 20 milioane de lei, în beneficiul a 3.000 de clienți. Totodată, se lucrează la modernizarea instalațiilor din zona Pasajului Domnești prin relocarea a 7 kilometri de rețea electrică de medie tensiune aeriană cu cablu subteran și înlocuirea a 4 posturi de transformare aeriene cu unele de nouă generație. Realizarea acestor lucrări asigură alimentarea cu energie electrică în bune condiții pentru 8.000 de clienți.

Rețelele electrice operate de cele trei companii E-Distribuție numără 286 stații de transformare și 23.575 posturi de transformare. În 2020, acestea au distribuit peste 15,3 TWh de energie electrică, prin linii electrice de înaltă, medie și joasă tensiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: