Companiile mici din IT spun că vor fi afectate de măsurile introduse de Guvern de la 1 noiembrie. CEO Omniconvert: „Piața de IT este în șah. Marii angajatorii își recalculează bugetele și așteaptă să vadă dacă mută cumva ”pisica” spre angajat sau dacă vor suporta ei costurile”

calculator IT tech Foto: Pexels

Companiile mici din IT spun că vor fi afectate de măsurile introduse de Guvern de la 1 noiembrie, unele dintre ele spunând că vor compensa impozitul pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut, pentru angajații din IT. Sunt, însă, puține cazuri, după cum arată răspunsurile primite de Economedia din piață, atât de la companii, cât și de la angajații acestora.

„Piața de IT este în șah. Pe de o parte, marii angajatorii, în urma măsurilor fiscale, evident că își recalculează bugetele și așteaptă să vadă dacă mută cumva ”pisica” spre angajat sau dacă vor suporta ei costurile. Alegerea noastră este să înghițim gălușca pe care ne-o oferă statul și să nu lăsăm angajații să sufere din cauza acestor măsuri, cu amendamentul că într-o piață liberă nu ar fi de dorit ca statul să nu fie partener cu mediul privat și să dea atâta incertitudine, să pună în ofsaid toată planificarea financiară mai ales pentru un sector care crește și are și potential să fie câștigătorul în economie în câțiva ani de zile”, a declarat pentru Economedia Valentin Radu, CEO Omniconvert, companie românească specializată în dezvoltarea de tehnologii de marketing pentru companiile din comerțul electronic.

Acesta a spus că va compensa impozitul pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut, pentru angajații din IT, astfel încât să se mențină aceleași venituri.

„Ne vor afecta (n.r- măsurile adoptate de Guvern), dar noi suntem o companie mică și nu avem sute de angajați. Companiile mult mai mari nu știu cum se vor descurca, pentru companiile mari nu știu cât este de posibil să compenseze. Firmele cu sute de angajați sunt mai degrabă spre a nu compensa și mi se pare ca este o alegere perfect legitimă”, a adăugat acesta.

Și antreprenorul Ciprian Cazacu, cofondatorul şi CEO-ul easySales – platformă SaaS de automatizare a proceselor din e-commerce, spune că va compensa impozitul pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut, pentru unii angajați din IT, nu neapărat pentru toți.

Acesta a spus că se va aplica compensarea doar pentru acei angajați mai valoroși, care au adus de-a lungul timpului o valoare mai mare companiei.

„Va fi o incertitudine pe piața muncii și vom fi afectați. Vom compensa impozit minim pentru o parte dintre angajații noștri și cheltuielile vor crește cu 5%”, a declarat Ciprian Cazacu, cofondatorul şi CEO-ul easySales, pentru Economedia.

Cum se anunță anul viitor pentru companiile de IT din România

Valentin Radu, CEO Omniconvert, transmite că anul 2024 pentru companiile din IT va fi unul static, incertitudinea fiind la fel de mare. „Tot ce sperăm este să nu iasă din provizionul pe care l-am luat în considerare”.

În ceea ce privește angajații, acesta a declarat că este mai ușor în această perioadă să găsească candidați față de perioada trecută. El a adăugat că în patru zile au fost 110 de aplicanți, „un semnal că începe să fie oferta mai mare decât cererea, ceea ce acum un an era imposibil”. Printre posibilele motive ar putea fi angajații disponibilizați din IT care caută un loc de muncă sau creșterea numărului de specialiști din piață.

Cristi Movilă, președintele Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO), spune că, pentru 2024, companiile au de unde alege angajați, așa că se vor concentra pe optimizarea operațiunilor, optimizare a business-ului, atenție sporită la cash flow și o atenție sporită pe a face profit.

„Au fost foarte multe concedieri în sectorul de IT global. Nu mai există o nevoie atât de mare pentru resurse în domeniul acesta. Nu mai există un surplus de nevoie versus ofertă atât de mare și atunci companiile au de unde alege și poate își permit să nu compenseze. Companiile sunt mai mult mai atente în ce investesc, își optimizează bugetele și pot amâna investiții. Ca peisaj pentru 2024, companiile se vor concentra în continuare pe optimizarea operațiunilor, optimizare a business-ului, atenție sporită la cash flow și o atenție sporită pe a face profit. Nu ne mai uităm la o investiție pe cinci-zece ani în detrimentul profitului spunând că nu mai există capital suficient pentru a-mi susține investiția peste zece ani. În schimb se uită imediat, pe unul-doi-trei ani, în funcție de ce capital dispune business-ul respectiv, dacă au credite de la bănci”, a declarat pentru Economedia Cristi Movilă, președintele Asociației Româna a Magazinelor Online (ARMO).

Acesta precizează că, din perspectiva mediului digital, nu estimează că firmele își vor îndrepta investițiile în alte țări pentru că, în continuare, raportat la numărul de consumatori, piața din România este foarte jos: 19 milioane de consumatori, 10 milioane de euro piață totală produse și servicii. Față de Polonia, de exemplu, unde sunt 40 milioane de consumatori și o piață de servicii și produse estimată până la 20-25 miliarde euro. 

Reamintim că Guvernul și-a asumat răspunderea în luna septembrie pe pachetul de măsuri fiscale care include și eliminarea scutirii de impozit în IT, pentru veniturile care depășesc 10.000 lei, precum și faptul că IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2. Dacă își doresc să o facă în continuare, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres. Economedia a scris AICI pe larg despre ce trebuie să facă programatorii dacă vor să mai contribuie la pensia privată Pilon 2.

Amintim că Economedia a mai întrebat și numeroase alte companii care angajează IT-iști dacă vor compensa eliminarea scutirii de impozit, dar nu am primit răspunsuri. De exemplu, compania românească de IT & digital marketing Zitec, specializată în dezvoltarea de soluții și servicii de transformare digitală, va compensa impozitul pe venit pentru suma ce depășește salariul de 10.000 lei brut în IT, a transmis pentru Economedia Alexandru Lapușan, CEO și co-fondator al Zitec. În schimb, Economedia a întrebat și alte companii din piață dacă vor compensa reintroducerea impozitului în IT, însă nu am primit niciun răspuns până la redactarea acestui articol sau răspunsurile nu au fost clarificatoare. Întrebări au fost transmise către Amazon, Bitdefender, Oracle, Endava, Playtika, Deloitte, Banca Transilvania.

Economedia a scris aici ce companii din IT vor compensa eliminarea scutirii de impozit pentru programatori.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *