Pachetul de măsuri fiscale aduce un măr otrăvit pentru IT-iștii din România. Ce trebuie să facă programatorii dacă vor să mai contribuie la pensia privată Pilon 2

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Noul pachet de măsuri fiscale aduce un „măr otrăvit” pentru IT-iștii din România: ei vor mai contribui la Pilonul 2 de pensii private doar dacă vor cere în mod expres acest lucru.

În acest moment, IT-iștii contribuie în mod obligatoriu la Pilonul 2 de pensii, ca toți angajații din România, și sunt repartizați aleatoriu la un fond de pensii, dacă nu cer în mod special un anumit fond. În prezent, contribuția la Pilonul 2 de pensii private se ridică la 3,75% din salariu, în timp ce 21,25% din salariul merge către sistemul public de pensii. De la 1 ianuarie 2024, contribuția la Pilonul 2 ar urma să se majoreze la 4,75% din salariu, în timp ce la pilonul de pensii de stat va mai merge 20,25% din salariu.

Acum, prin pachetul de măsuri fiscale, IT-iștii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2. Din contră, dacă își doresc să o facă în continuare, ei trebuie să solicite acest lucru în mod expres.

Analize Economedia

Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2

„Prin excepţie de la prevederile art. 138^1 alin. (1) şi (2) şi art. 138^2 alin. (1) şi (2), persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata contribuţiei datorată la fondul de pensii administrat privat”, arată prevederea din legea privind măsurile fiscale.

Această măsură este una cu dublu tăiș pentru angajații din IT. Pe de o parte, ei vor avea un salariu net mai mare, din moment ce nu vor mai plăti un tip de „taxe”. Asta ar putea compensa parțial faptul că unele salarii nete vor scădea, odată cu reintroducerea impozitului pentru sectorul IT, altă măsură decisă de Guvern prin pachetul fiscal. Pe de altă parte, pensia privată a acestor angajați nu va mai beneficia de noi contribuții, așa că vor rămâne cu pensia privată acumulată până în prezent.

În această situație se regăsesc momentan și angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Ce trebuie să facă angajații care vor să contribuie în continuare la Pilonul 2  

Angajații din IT care vor să continue să contribuie la Pilonul 2 de pensii trebuie să ceară acest lucru în mod expres printr-o cerere scrisă depusă la angajator.

„Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale, începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat opțiunea”, arată legea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ar merge și o suspendare de măcar câteva luni a contribuției la Pilonul 2, până se mai limpezește noua situație cu salariile. Sau poate între timp se abrogă noua lege!
    Lăcomia după bani se cunoaște din rapiditatea adoptării anumitor măsuri, în SUA de pildă nu cred că s-ar trece atât de repede la astfel de măsuri, ci s-ar lăsa niște timp de pregătire. Și că veni vorba de suspendare, și președintele țării ar avea nevoie de una 🙂 !

  2. Ar merge și o suspendare de măcar câteva luni a contribuției la Pilonul 2, până se mai limpezește noua situație cu salariile. Sau poate între timp se abrogă noua lege!
    Lăcomia după bani se cunoaște din rapiditatea adoptării anumitor măsuri, în SUA de pildă nu cred că s-ar trece atât de repede la astfel de măsuri, ci s-ar lăsa niște timp de pregătire. Și că veni vorba de suspendare, și președintele țării ar avea nevoie de una!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.