Subvențiile acordate de China sectorului său de producție a oțelului „denaturează” piața mondială și frânează investițiile în decarbonizarea industriei oțelului, potrivit unui raport publicat marți, 27 mai, de OCDE, scrie BFM TV.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Piața mondială a oțelului „este distorsionată de forțe care nu țin de piață, în condițiile în care producătorii care nu primesc subvenții nu pot concura în condiții de concurență echitabile”, afirmă OCDE.
Ratele subvențiilor pentru oțel în China (ca procent din veniturile companiei) sunt „de cinci ori mai mari decât media pentru alte economii”, raportează Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care cuprinde 38 de țări occidentale.
OCDE notează că exporturile de oțel ale Chinei „au crescut de peste două ori din 2020”. Acestea au atins un nivel record de 118 milioane de tone (Mt) în 2024, în timp ce importurile de oțel au scăzut cu aproape 80%, la 8,7 Mt.
Creștere puternică a importurilor în Europa
Potrivit OCDE, ajutoarele publice primite de producătorii chinezi contribuie la crearea unei supracapacități industriale. Această supracapacitate este absorbită de restul lumii, penalizând producătorii europeni în dificultate, precum Arcelormittal și Thyssenkrupp.
Din 2020, importurile de oțel au crescut cu aproape 13% în Uniunea Europeană și în Regatul Unit, cu 18% în Japonia și Coreea, cu 40% în America de Nord, cu 52% în Turcia, cu 60% în America de Sud și cu până la 77% în Oceania.
Exporturile Chinei către piețe terțe sunt, de asemenea, „în creștere”, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est „sporindu-și la rândul lor exporturile, în special către țările OCDE, deoarece piețele lor interne sunt saturate de surplusul de oțel”, adaugă raportul.
Această situație conduce la o proliferare a „remediilor comerciale”: în 2024, „81 de anchete antidumping privind produsele siderurgice au fost inițiate de 19 țări din întreaga lume” (față de 16 proceduri inițiate de cinci țări în 2023). Un plan european pentru oțel a fost lansat pentru a încerca să salveze acest sector strategic. „Aproape 80 % din procese au fost intentate împotriva producătorilor asiatici, China reprezentând singură mai mult de o treime din total”, potrivit raportului.
Decarbonizarea, compromisă
Cu o lume inundată de oțel ieftin, eforturile de a investi în decarbonizarea industriei siderurgice sunt grav încetinite, deplânge OCDE, în ciuda faptului că numai producția de oțel este responsabilă pentru 8% din emisiile globale de CO2.
„Producătorii de oțel nu vor putea reveni la niveluri sănătoase și susținute de rentabilitate până când problema supracapacității globale nu va fi abordată în mod corespunzător”, avertizează OCDE, făcând apel la “cooperarea internațională pentru a asigura condiții de concurență echitabile pe piața mondială a oțelului”.