Conducerea BNR estimează că urmează o încetinire modestă a creșterii economiei pe ansamblul trimestrelor I și II 2023

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Membrii Consiliului de Administrație al BNR consideră probabilă o încetinire modestă a creșterii economiei pe ansamblul trimestrelor I și II 2023, după avansul constant peste așteptări al PIB din trimestrele precedente, arată minuta ședinței de politică monetară a BNR din 10 mai, în care s-a decis menținerea dobânzii cheie la 7%.

Membrii Consiliului au arătat că noua variantă provizorie a datelor statistice reconfirmă creșterea peste așteptări a activității economice și în trimestrul IV 2022, într-un ritm trimestrial doar ușor încetinit, de 1,0 la sută, față de 1,2 la sută în trimestrul III, ce implică o nouă mărire a excedentului de cerere agregată în acest interval.

Se reconfirmă, de asemenea, accelerarea creșterii anuale a PIB în trimestrul IV 2022, la 4,5 la sută, de la 3,7 la sută în precedentele trei luni, dar în condițiile unei structuri schimbate a cererii agregate, au observat membrii Consiliului. Conform noilor date, consumul gospodăriilor populației a redevenit în ultimul trimestru al anului trecut principalul determinant al creșterii economice, iar aportul substanțial al acestuia a fost urmat la mică distanță de cel al formării brute de capital fix. Totodată, impactul exportului net a rămas doar marginal contracționist, în condițiile în care volumul importurilor a consemnat în acest interval o scădere vizibil mai amplă de dinamică decât volumul exporturilor de bunuri și servicii. Drept urmare, deficitul balanței comerciale și-a înjumătățit ritmul anual de creștere, iar cel de cont curent și l-a redus chiar mai pronunțat, beneficiind și de ameliorarea evoluției soldului balanței veniturilor secundare, pe seama intrărilor de fonduri europene de natura contului curent.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Referitor la perspectiva apropiată, membrii Consiliului au convenit ca fiind probabilă o încetinire modestă a creșterii economiei pe ansamblul trimestrelor I și II 2023, după avansul constant peste așteptări al PIB din trimestrele precedente, ceea ce implică o restrângere mai moderată a excedentului de cerere agregată în acest interval decât s-a anticipat în februarie 2023 și de la un nivel relativ mai ridicat, precum și o decelerare ușoară a creșterii anuale a PIB în primele trei luni ale anului curent față de perioada similară din 2022.

S-a apreciat că, potrivit celor mai recenți indicatori cu frecvență ridicată, creșterea în termeni anuali a economiei a continuat să fie susținută în trimestrul I 2023 prioritar de consumul privat, dar și de formarea brută de capital fix într-o proporție însemnată. În același timp, din partea exportului net este posibil un impact neutru sau chiar marginal expansionist, dat fiind decalajul pozitiv consemnat în ianuarie-februarie 2023 între dinamica anuală a exporturilor de bunuri și servicii și cea a importurilor, pe fondul scăderii mult mai pronunțate a celei din urmă, probabil inclusiv ca efect al ameliorării raportului de schimb. Acestea au avut drept consecință și o reducere semnificativă a deficitului comercial și a celui de cont curent în raport cu primele două luni ale anului precedent, au remarcat membrii Consiliului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: