Consiliul Concurenței a verificat și telefoane personale, în cadrul controalelor la bănci privind modul de stabilire a indicelui Robor

grafic investitii calculator

Consiliul Concurenței a investigat inclusiv telefoane personale ale persoanelor, în cadrul controalelor inopinate pe care le-a făcut la 10 bănci, privind modul de stabilire a indicelui Robor, a declarat joi Adrian Comănescu, director în Consiliul Concurenței.

„În procedura de inspecție control pe care am avut-o noi, am primit autorizare de la Curtea de Apel, pe lângă controlul pe care-l facem noi pe aparatura electronică, telefoane de serviciu, laptopuri, calculatoare și așa mai departe, am primit o serie de autorizări să inspectăm și telefoane personale ale persoanelor implicate… și atunci am făcut și acest lucru. Volumul de date pe care l-am luat este unul destul de mare, vor trebui analizate, este vorba de sute de tranzacții, mii de tranzacții și atunci volumul acesta de date care trebuiesc prelucrate necesită un anumit timp. Dar încercăm să ne mișcăm cu celeritate și să venim cu un rezultat al acestei investigații într-o perioadă de timp rezonabilă”, a spus Comănescu.

În data de 1 noiembrie, inspectorii Consiliului Concurenţei au demarat un control inopinat la mai multe bănci, în cadrul unei investigaţii privind modul de stabilire a indicelui ROBOR.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Consiliul Concurenței a precizat că inspecțiile s-au derulat în cadrul investigației privind posibile înțelegeri între cele 10 bănci pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referință pentru ROBOR și ROBID). Potenţiala practică anticoncurenţială afectează întreg teritoriul României, menționează CC, care precizează că inspecțiile nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

Președintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spunea că instituţia este interesată dacă există înţelegeri între unii actori de pe piaţă care să facă această creştere a indicelui mai mare decât ar fi justificată.

El s-a arătat surprins de faptul că chiar băncile au anunțat controlul. „Derulăm de ieri dimineaţă (1 noiembrie, n.r.) o serie de controale la principalele bănci din ţară, controalele sunt derulate în continuare, deci ele nu sunt finalizate şi cu siguranţă analiza concluziilor va dura. Deci, vom ieşi şi vom comunica în momentul în care avem mai multe informaţii. Momentan nu pot decât să confirm, înţeleg că a ieşit de la companii, ceea ce ne-a surprins, nu suntem obişnuiţi, companiile să anunţe ele că sunt investigate de Consiliul Concurenţei, nu ştiu de ce au făcut-o. Dar, în orice caz, vă confirm că de ieri dimineaţă se derulează controale pe baza procedurilor noastre legale, cu autorizare judiciară”, a declarat Chiriţoiu la Parlament.

El a mai precizat că investigația ar putea dura doi ani. „Dacă există dovezi de încălcare a legii, atunci noi vom aplica sancţiuni, după ce dăm posibilitatea companiilor să se apere, evident. Dacă nu suntem convinşi de apărările lor, vom aplica sancţiuni ca oricărei alte companii. (…) Investigaţia noastră durează, ştiţi că media e de doi ani. Investigaţia aceasta, care este complicată, nu mă aştept să fie mai scurtă decât o investigaţie normală. (…) Evident, pe parcursul investigaţie ne vom consulta cu Autoritatea de Reglementare, că ei au cea mai bună expertiză în statul român privind sectorul bancar. Dar investigaţia e pornită pe analiza noastră, nu e legată de vreo sesizare primită din partea altei instituţii. (…) Nu se rezumă numai la ROBOR, ne uităm şi la alte lucruri“, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

În luna august, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, declara că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

ROBOR este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele plasate între cele 10 instituții de credit relevante din punctul de vedere al activității pe piața monetară interbancară din România, selectate pe baza unor criterii de performanță stabilite de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.