Construcția noului Spital de Urgență Sibiu, la licitație. Contract de 450 de milioane de euro

Spital operație chirurgie sănătate InquamPhotos - Cornel Putan

Consiliul Județean Sibiu a scos la licitație în SICAP un contract de 2,22 miliarde lei pentru lucrări de construcție a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, sumă ce include execuția propriu-zisă și dotarea cu echipamente.

Lucrările ar urma să dureze 30 de luni, la care se adaugă 4 luni – recepția, plus încă o lună, transferul echipamentelor medicale, ceea ce înseamnă că, în 2026, unitatea spitalicească ar trebui să fie funcțională.

Cele 2,2 miliarde lei, adică circa 450 de milioane de euro, provin din PNRR, componenta Sănătate, dintr-un împrumut făcut la Banca Europeană de Investiții și din fonduri proprii.

Ofertele se deschid în 29 decembrie, departajarea lor se face în funcție de preț, experiența echipei de proiect și programul de execuție asumat.

Noul spital va conține tot ce conține actualul, care este uzat tehnic și moral, și, în plus, unități de cazare pentru aparținători și, ca noutate absolută, va funcționa ca unitate de urgență atât pentru adulți, cât și pentru copii. „Construirea unui nou Spital Clinic Judeţean de Urgenţă care să cuprindă secţii pentru adulţi, cât și secţii pentru copii, în concordanţă cu normativele legale în vigoare este imperios necesară pentru judeţul Sibiu”, se arată în caietul de sarcini al licitației. Astfel, pe lângă secțiile deja existente, vor fi adăugate, în cel nou, neurochirurgie, chirurgie cardiovasculară și toracică, chirurgie spinală, chirurgie oncologică.

În prezent, actualul Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu asigură asistența medicală de specialitate atât pentru locuitorii Municipiului Sibiu, permanenți și temporari, în special studenți, neexistând un spital municipal, cât și pentru ce peste 460.000 de locuitori ai județului, iar pentru unele specialități, și pentru județele limitrofe. Totodată, îndeplinește și funcția de spital de urgență și de spital clinic, în relație cu Facultatea de Medicină a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu. În structura spitalului funcționează 25 secții.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este organizat în sistem multipavilionar format din 20 pavilioane, multe fiind construite în urmă cu 50-150 de ani, unele fiind edificate înainte de 1857 și sunt dispersate în întreaga incintă a spitalului, care este în suprafaţă de 57.407 metri pătrați. El nu mai corespunde necesităților/cerințelor actuale de infrastructură spitalicească, nu se respectă cerințele de circuit, calitatea actului medical şi siguranţa pacientului, pacientul fiind expus unor riscuri de malpraxis. Datorită aceleiasi structuri neadecvate în spital nu se poate asigura în totalitate suprafaţa/pat conform OMS 914/2006. „Multe controale efectuate au sesizat acest neajuns, mai ales în sectiile ATI, CPU, Pediatrie“, precizează reprezentanții CJ Sibiu.

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *