Consum infim de gaze pentru zile de iarnă. Ne permitem să exportăm în Ungaria

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Doar 34 de milioane de metri cubi de gaze se consumă azi în România, aproape la fel ca în zilele de vară, iar asta chiar în condițiile în care a repornit la 65% din capacitate combinatul de îngrășăminte Azomureș, cel mai mare consumator individual al țării. Acum două săptămâni, pe ger, consumul era de aproape 60 de milioane de metri cubi. Consumul intern se calculează scăzând exportul din totalul surselor disponibile de gaz, care sunt de 35,4 milioane de metri cubi.

În condițiile unui consum atât de redus, România își permite să trimită gaze peste graniță, în Ungaria. Acesta poate fi atât tranzit de gaze (importăm prin Bulgaria 3,9 milioane metri cubi, din motive de preț, nu neapărat de necesar intern – n.r.) sau chiar export propriu-zis de gaz produs local. Petrom exporta, anul trecut, gaz de producție locală în Ungaria, contractul putând fi prelungit până în prezent.

Extracția din depozite a ajuns la doar 7,3 milioane de metri cubi (pe ger, era la 28 de milioane metri cubi) iar producția se menține constantă, la circa 24 de milioane de metri cubi.

Dat fiind că populația și instituțiile nu mai au atâta nevoie de încălzire, în urma temperaturilor primăvăratice din prezent (care ajung până la 20 de grade), și cu o industrie în mare parte oprită, acestea sunt datele actuale ale consumului intern.

Având în vedere că depozitele sunt încă pline la 60% din capacitate și că avem un consum intern foarte scăzut, presiunea pe ieftinirea gazului continuă. Se fac tranzacții pe Bursa Română de Mărfuri la circa 150 de lei /MWh sau chiar mai puțin, mai ieftin cu peste 50%, în sezon rece, decât vara trecută. Prețul echivalent a 30 de euro este același cu cel al hub-ului austriac Baumgarten, referința pentru regiune, dovadă că ieftinirea gazului este generalizată, fiind datorată unui consum industrial în continuă scădere și abundenței de gaz. Ca să avem o comparație privind nivelul actual de preț, trebuie spus că, în 2022, după invazia rusă în Ucraina, gazul costa peste 300 de euro, adică de 10 ori mai mult ca în prezent.

România are o producție anuală de gaze de circa nouă miliarde de metri cubi,  Romgaz, Petrom și BSOG, și mai importă suplimentar până la 1,5 miliarde de metri cubi. Suntem legați prin gazoducte cu toți vecinii, cu excepția Serbiei.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Și BSOG nu produce ?
    Normal că nu veți răspunde așa cum nu corectați greșelile de redactare , prezente in articolele dvs.
    In rest numai de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *