Cooperativa de Energie a finalizat recent achiziţia firmei Apuron Energy şi astfel intră direct pe piaţă, ca primul furnizor cooperatist din România, de energie verde, transmite Agerpres. Ofertele comerciale pentru persoanele fizice, juridice, dar şi pentru cei care vor dori să-şi mute contractele de electricitate de la furnizorul actual la cooperativă vor fi lansate în iunie, anunță reprezentanții cooperativei. Aceștia susțin că se pregătesc să lanseze și proiecte de investiţii în câmpuri de panouri fotovoltaice, pentru a deveni şi producători de energie verde.
Banii pentru achiziţia furnizorului Apuron Energy au venit sub formă de împrumut de la membrii cooperativei şi de la Som Energia, cea mai mare cooperativă de energie verde din Spania, spun reprezentanții asocierii. La finalul perioadei de creditare, Cooperativa de Energie va înapoia sumele primite, cu dobândă. Astfel, membrii care au acordat un împrumut pe o perioadă de un an vor primi o dobândă de 3,7% pe an, iar cei care au acordat un împrumut pentru o perioadă de cinci ani vor primi 5,2% pe an.
“Pe lângă ofertele comerciale în zona de furnizare, ne dorim să lansăm cât mai repede alte proiecte de investiţii în câmpuri de panouri fotovoltaice, pentru a deveni şi producători de energie verde. Obiectivul nostru principal este să facilităm şi în ţara noastră tranziţia energetică către o piaţă acoperită 100% cu energie din surse regenerabile, în care cetăţenii să joace un rol activ”, a afirmat Victor Iancu, preşedintele Cooperativei de Energie.
Cooperativa de Energie este “prima comunitate de energie din România deţinută direct de cetăţeni, care participă împreună la tranziţia energetică către energie regenerabilă şi democraţie energetică”, susțin inițiatorii proiectului.
Membrii cooperatori (viitorii clienţi de energie) au putere de vot egală, indiferent de aportul la capitalul social (1 membru, 1 vot) şi au acces transparent la toate informaţiile despre business.