Coreea de Sud vrea să obțină contracte nucleare în România

Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă)

Coreea de Sud solicită comenzi suplimentare de proiecte nucleare în România, Marea Britanie, Italia, scrie Business Korea, conform Rador Radio România.

Guvernul coreean intenționează să obțină comenzi suplimentare, inclusiv pentru îmbunătățirea instalațiilor nucleare din România, pentru a îndeplini obiectivul anual de export de instalații nucleare de 5 trilioane won.

Amintim că în luna martie Guvernul a aprobat negocierea şi semnarea unui memorandum de înţelegere româno-coreean pentru consolidarea cooperării în domeniul energiei nucleare, relatează Agerpres.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Memorandumul se încheie între Ministerul Comerţului, Industriei şi Energiei al Republicii Coreea şi Ministerul Energiei din România, se precizează într-un comunicat transmis de Guvern.

“Obiectivul Memorandumului de înţelegere dintre cele două state este de a stabili un cadru pentru consolidarea cooperării în domeniul energiei nucleare prin facilitarea schimbului de bune practici în domeniul nuclear, coordonarea politicilor energetice, dezvoltarea noilor tehnologii în condiţii de siguranţă şi dezvoltarea şi securizarea lanţurilor de aprovizionare. Actul normativ prevede, de asemenea, stabilirea unei sesiuni anuale între Republica Coreea şi România pentru Dialogul privind Industria Energiei Nucleare (NEID), în vederea menţinerii un dialog constructiv şi posibilitatea de constituire a unui Grup de lucru, la nivel tehnic, cu rol de monitorizare şi implementare a activităţilor”, informează sursa citată.

De asemenea, Guvernul intenționează să finalizeze proiectul centralei nucleare cehe în valoare de 24 de trilioane won (aproximativ 17,7 miliarde de dolari) până în martie anul viitor. Team Korea, condusă de Korea Hydro & Nuclear Power, a fost selectată ca ofertant preferat pentru proiect pe 17 iulie. În acest scop, a fost înființat un grup operativ dedicat negocierilor imediat după selecție, pe 22 iulie, iar o întâlnire de lansare a avut loc pe 24 iulie. Guvernul se angajează să se asigure că este semnat contractul final fără probleme. 

Din mai 2022 până la sfârșitul anului trecut, administrația Yoon Suk-yeol a asigurat peste 4 trilioane de woni în contracte de export de instalații nucleare, de peste șase ori mai mult decât performanța din ultimii cinci ani. Pe baza succesului obținut în Republica Cehă, guvernul intenționează să consolideze intrarea întreprinderilor mici și mijlocii pe piața europeană. Luna viitoare este programată o sesiune de informare privind strategia de intrare pe piața europeană, organizată de Asociația Industriei de Export de Centrale Nucleare.

Guvernul urmărește, de asemenea, să pună bazele pentru ca industria energiei nucleare să devină o industrie lider la nivel mondial. Acesta va stabili o „Foaie de parcurs pe termen mediu și lung 2050 pentru industria energiei nucleare” în cursul anului și va urmări în mod activ procedurile legislative pentru a sprijini industria energiei nucleare în cooperare cu Adunarea Națională în a doua jumătate a anului. În plus, guvernul va extinde sprijinul pentru misiunile de export ale centralelor nucleare și va consolida funcțiile birourilor comerciale cheie. Se va stabili o cooperare cuprinzătoare cu parteneri importanți, cum ar fi Statele Unite, în domenii precum intrarea comună, lanțurile de aprovizionare și reactoarele modulare mici (SMR).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: