Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,22% în trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit Institutului Naţional de Statistică, scrie Agerpres.
În perioada menţionată, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.
Cele mai semnificative creşteri s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (19,95%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,93%), respectiv în hoteluri şi restaurante (18,11%). Faţă de perioada analizată, o uşoară diminuare a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-0,41%).
În trimestrul patru din 2022, faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 11,60%.
În ceea ce priveşte comparaţia cu trimestrul trei, costul orar al forţei de muncă în trimestrul patru 2022, în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare), a înregistrat o rată de creştere de 2,8%, majoritatea activităţilor economice consemnând creşteri.
Potrivit datelor INS, cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (10,27%), construcţii (9,53%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (7,15%), transport şi depozitare (7,12%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (7,11%).
Pe de altă parte, cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (-21,27%), ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar).
La o distanţă considerabilă s-a situat administraţia publică unde s-a înregistrat o scădere cu 4,11% a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,26%.
Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.