Costul orar al forței de muncă a crescut cu 8,84% într-un an. Majorări semnificative în Servicii, IT, HoReCa

internet-laptop-google-calculator-birou-office-pexels pexels.com

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de scădere de 0,47% în trimestrul I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. La interval de un an s-au marcat însă majorări: comparativ cu același trimestru al anului trecut, în trimestrul I 2022 costul orar al forței de muncă în formă ajustată a înregistrat o rată de creștere de 8,84%.

Față de trimestrul IV 2021, cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în industria extractivă (-11,14%), învățământ (-11,01%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-7,71%).

Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în alte activități de servicii (8,40%), tranzacții imobiliare (5,48%), informații și comunicații (5,11%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (4,42%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a scăzut cu 0,46%, iar cea a cheltuielilor indirecte2 (non-salariale) cu 0,75%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (17,23%), informații și comunicații (16,84%), respectiv în hoteluri și restaurante (15,20%). Față de perioada analizată, scăderea costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ1 (-3,12%)

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,86%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 8,48%.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *