Cotaţia aurului a crescut luni cu 1%, în condiţiile în care conflictul militar dintre armata israeliană şi mişcarea islamistă Hamas a crescut incertitudinile politice din Orientul Mijlociu şi a stimulat cererea pentru investiţii în active sigure, precum lingourile de aur, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Aurul este folosit ca o investiţie sigură în perioade de incertitudine politică şi financiară.
În jurul orei 11.32 GMT, preţul spot la aur a crescut cu 1%, până la 1.849,10 dolari uncia, cel mai ridicat nivel din ultima săptămână. Cotaţiile futures la aur pe piaţa americană au crescut şi ele cu 1% până la 1.863,40 dolari uncia.
În condiţiile în care investitorii caută active sigure, aurul a profitat, cel puţin pe termen scurt, de escaladarea tensiunilor geopolitice, susţine analistul UBS, Giovanni Staunovo.
Escaladarea violenţei dintre Israel şi Hamas ameninţă să declanşeze un nou război important în Orientul Mijlociu, scumpind petrolul şi stimulând cererea pentru active sigure, precum obligaţiunile emise de Trezoreria SUA, dolarul american şi yenul japonez, alături de lingourile de aur.
“Cu toate acestea, nivelul ridicat al dobânzilor în SUA rămâne un factor negativ pentru aur. Ne aşteptăm la preţuri mai mari la aur numai după ce Rezerva Federală va începe să urmeze o politică monetară mai relaxată pe parcursul lui 2024”, a adăugat Giovanni Staunovo.
Noile date privind inflaţia în SUA, ce urmează a fi publicate la sfârşitul acestei săptămâni, ar putea deschide calea pentru o nouă majorare de dobândă din partea Rezervei Federale în acest an, ceea ce ar reduce şi mai mult apetitul pentru aur. Investitorii aşteaptă şi minuta de la şedinţa de politică monetară din luna septembrie, ce ar trebui publicată miercuri.
În ceea ce priveşte cotaţiile la alte metale, preţul spot al argintului a crescut cu 0,2% până la 21,62 dolari uncia, platina a crescut cu 0,9% până la 884,88 dolari uncia.