Cozi uriașe la benzinării, alimentate de zvonuri neconfirmate privind creșteri de prețuri. Prețul mediu pe site-ul oficial este miercuri seară între 7 și 8 lei 

coada benzinarie g4media

Miercuri seară, în mai multe benzinării din județul Alba, București, dar și din alte județe s-au înregistrat cozi, potrivit reporterilor G4Media. Șoferii vor să își facă plinul autoturismului, iar unul dintre declanșatorii aglomerațiilor de la benzinării a fost un zvon neconfirmat, publicat de unele televiziuni de știri și site-uri media, că în această noapte prețul ar urma să urce la 9 sau chiar 10 lei pe litrul de carburant.

Informația nu a fost confirmată de autorități, însă a fost alimentată de discuțiile de pe canalele de socializare ale unor grupuri de transportatori, care s-au rostogolit și au ajuns la oameni.

Panica a fost alimentată și de faptul că unele publicații au anunțat că benzina a ajuns la 15 lei litrul, deși era vorba despre un sortiment de benzină pentru mașini de curse, nu de benzina standard.

În plus, potrivit Agerpres, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină. De altfel, Mol era singurul lanț de benzinării care practica miercuri seară un preț de peste 8-8,5 lei per litru de benzină, în București.

PREȚURILE LA CARBURANȚI POT FI CONSULTATE (LIVE) AICI – Prețurile pe site se actualizează la 15 minute distanță de orice actualizare operată în benzinării, potrivit Consiliului Concurenței.

UPDATE 22.20 Există unele benzinării, în general din rețeaua Mol, care au crescut prețurile la benzină la peste 8 lei, chiar peste 8,5 lei litrul, conform datelor de pe Monitorul Prețurilor la carburanți.

UPDATE 22.00 Ministrul Energiei Virgil Popescu face din nou apel ca cetățenii să nu stea la cozi.

„Avem suficiente stocuri, deci NU există argumente pentru creșteri nejustificate și explozive ale prețurilor. Să nu ne lăsăm angrenați într-un război hibrid, mai ales în actualul context regional de securitate. Așa cum a anunțat și prim ministrul Nicolae Ciucă instituțiile abilitate vor demara acțiuni ample de control la benzinării pentru că NU VOM PERMITE SPECULA! Să nu intrăm în jocul celor care doresc destabilizarea României!”, a scris ministrul pe Facebook.

UPDATE 21.50 Bulgaria a trecut săptămâna trecută printr-o isterie a prețurilor la carburanți similară cu situația care are loc miercuri în România. Cozi de zeci de mașini s-au format la benzinăriile din țară, după speculații pe rețelele de socializare cu privire la creșteri uriașe de prețuri așteptate în zilele următoare, scriu Novinite și agenția de știri din Bulgaria, BTA. La o zi distanță, cozile nu mai existau, iar prețurile erau normale, de 3 leva pe litru.

UPDATE Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a declarat, miercuri, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că un preţ de 11 lei la pompă este nejustificat, iar autorităţile ar trebui să clarifice dacă este o tentativă de manipulare a pieţei, iar companiile să se comporte cu respect faţă de consumatori, pentru că războiul produce nişte consecinţe, dar „nimeni nu ar trebui să încerce să profite de pe urma acestei nenorociri”, scrie News.ro.

UPDATE Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seară, la Digi24, că isteria creșterii prețurilor la carburanți a pornit de la o benzinărie MOL din Beiuș și că autoritățile investighează cauzele care au stat la baza rostogolirii informației care a produs panică.

Popescu a mai spus că a discutat cu marii producători OMV Petrom și Rompetrol care l-au asigurat că este exclus ca România să rămână fără stocuri sau să existe o explozie a prețurilor.

UPDATE Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu până la 17%, după informaţiile din presă potrivit cărora Emiratele Arabe Unite şi Irak, membre ale OPEC, au declarat că vor sprijini creşterea producţiei. O scădere a prețurilor la petrol se reflectă de obicei în prețurile la pompă, în viitorul apropiat.

UPDATE Cozi de zeci de mașini s-au format la benzinăriile din București, după apariția unor zvonuri că prețul benzinei și motorinei ar urma să depășească 10 lei pe litru. Prețurile pentru benzina standard, la două benzinării din București, era de circa 7,5 lei / pe litru, miercuri seara, ca și în urmă cu o zi.

UPDATE 19.25 ”România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a scris miercuri seară ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.

Știrea inițială

Miercuri seară, la ora publicării acestui articol, prețurile la benzina 95 erau cuprinse în intervalul 7-8 lei în toate benzinăriile din București, potrivit site-ului oficial al Consiliului Concurenței, MonitorulPreturilor.ro.

Un alt subiect care s-a viralizat miercuri pe rețelele sociale a fost fotografia unei benzinării din Beiuș (Bihor), unde prețul benzinei ajunsese la 10,10 lei pe litru. De remarcat că e vorba de un benzinar independent, afiliat MOL.

Spre exemplu, la Alba s-au format miercuri seară cozi de sute de metri la majoritatea benzinăriilor din județ, inclusiv la cele din Apuseni. La Alba Iulia, centrul orașului era blocat pe mai bine de un kilometru de mașini care încercau să ajungă la o stație de carburanți, cu prețuri ceva mai mici.

”Am auzit că se face 10 lei la noapte. Mi-a spus cineva care lucrează la o benzinărie că le-a spus șefa lor. Nu știu, am zis ca mai bine să mă prindă cu plinul făcut. Și dacă e zvon, de scăzut nu scade” a spus unul dintre cei care aștepta la coadă.

Un alt șofer, blocat involuntar în trafic, a fost indignat de faptul că trebuia să aștepte: ”Nu rezolvă nimic. Să zicem că va fi așa cum spun ei. Cât câștigă la un plin? 70-80 de lei? După aceea ce vor face. Este pur și simplu o isterie”.

Prețurile din oraș nu erau cu mult mai mari decât în ziua precedentă. Motorina și benzina premiu au depășit prețul de 8 lei pe litru.

Situația era la fel și în localitățile din Munții Apuseni, dar și în orașele mai mici. Spre exemplu la Cugir, Poliția încerca să facă ordine între șoferii care luaseră cu asalt stațiile de carburanți și încercau nu doar să își facă plinul ci și să cumpere la canistra.

Și la Ploiești au fost raportate cozi la benziării. Ziarul Incomod scrie că traficul în Ploiești era paralizat, miercuri seara, din cauza cozilor la benzinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *