Cresc pedepsele pentru evaziune fiscală. Proiect de lege inițiat de liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. DNA primește cazuri de evaziune fiscală

spaga mita rar inmatriculare pixabay sursa foto: Pixabay

Președinții PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au depus la Senat un proiect de lege care prevede înăsprirea unor pedepse pentru evaziunea fiscală și introducerea unor fapte noi care vor fi considerate evaziune fiscală. Direcția Națională Anticorupție (DNA) va primi cazuri de evaziune fiscală.

„Scopul primordial al legii este recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului general consolidat al statului prin faptele de evaziune fiscală și atragerea raspunderii persoanelor vinovate. Răspunderea persoanelor vinovate trebuie să fie proporțională în raport de o serie de factori precum cuantumul prejudiciului, recunoașterea vinovăției și momentul recunoașterii acesteia, precum și antecedentele penale”, se arată în proiectul citat.

Principalele prevederi ale proiectului:

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

– înăsprirea pedepselor pentru faptele care constituie infractiuni de evaziune fiscală, inclusiv a faptelor prin care se constată prejudiciu la bugetul de stat din TVA

– introducerea unor fapte de evaziune noi pentru situațiile în care nu se utilizează sistemele informatice naționale precum e-transport, e-TVA. e-case de marcat fiscale, e-factura electronică, sigiliul electronic al mărfurilor, SAF-T.

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puțin 1.000.000 euro, în echivalentul monedei naționale, a resurselor bugetului de stat, prin:
a) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, documente electronice false, incorecte sau incomplete privind TVA;
b) nedivulgarea în mod intenționat de informații privind TVA, atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii;
c) prezentarea de declarații corecte, declarații electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”, este una dintre prevederi.

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi sau cu amenda operațiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică, având drept scop efectuarea unor plăți cu sume de bani care provin din omisiunea evidențierii în actele contabile, a operațiunilor comerciale efectuate și/sau a veniturilor realizate, a unuia sau mai multor contribuabili”, mai arată proiectul.

Totodată, unele infracțiuni de evaziune fiscală, unde s-a produs o pagubă materială mai mare de 5 milioane de lei, trec de la Parchet la DNA, în afară de cazurile deja începute.

„Sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție, indiferent de calitatea persoanei, infracțiunile prevăzute de art.8, art.9 și art.9.2 din Legea nr. 241 /2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare, dacă în cauză, indiferent de numărul infracțiunilor concurente, s-a produs o pagubă materială mai mare de 5 milioane de lei. […] ) Cauzele cu care Parchetele de pe lângă Tribunale, Parchetele de pe lângă Curțile de Apel și Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție au fost sesizate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, având ca obiect infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute de art.8 și de art.9 din Legea nr.241 /2005, cu modificările ulterioare, vor fi soluționate în continuare de procurorii din cadrul acestor structuri de parchet, indiferent de valoarea pagubei”, arată proiectul.

Citește aici proiectul integral

Proiectul de lege vine pe fondul unor încasări la buget insuficiente pentru a acoperi cheltuielile guvernului PSD-PNL.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: