Aprox. 50 000 de salariați de la Companiile feroviare, CFR Infrastructură, Călători și Marfă respectiv Metrorex vor avea majorări salariale de aprox. 30 % de la 1 iulie, data de la care se aplică Statutul Personalului Feroviar, lege promulgată în 2020, dar abrogată de mai multe ori, a confirmat joi, la Constanța, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. De exemplu, pentru CFR Călători, Companie cu peste 14 000 de salariați, impactul bugetar este de aprox. 660 de milioane de lei pentru a doua jumătate a anului după cum Economedia a explicat aici, dar la CFR Infrastructură sunt aproape 25 000 de salariați. Legea Statutului Personalului Feroviar a fost promulgată în 2020, permite creșteri salariale de 20-30%, dar Guvernul a prorogat aplicarea de mai multe ori, decizie care a dus și la marea grevă din decembrie 2021 când feroviarii au oprit sute de trenuri.
Grindeanu a recunoscut că salariile feroviarilor trebuie să crească și să ajungă la un nivel decent, dar în același timp bugetul să poată susține această majorare : ,,Statutul Feroviarului s-a votat în Parlament în 2019 și s-a tot prorogat. Odată cu Ordonanța Trenuleț dinainte de adoptarea Bugetului pe anul 2023, Legea Statutului nu a mai fost prorogată. Noi în acest moment ne aflăm în situația următoare : Statutul trebuie să intre în vigoare pentru că nu a mai fost prorogat, dar pe de altă parte, intrarea în vigoare va duce la creșterea cheltuielilor cu personalul pe această zonă și se intră într-un anumit conflict. Vom găsi o soluție în săptămânile viitoare. Cert este că e nevoie de salarii decente, au rămas mult în urmă față de alte zone, susțin să fie aduse la un nivel decent.” -Sorin Grindeanu
La cele trei mari companii feroviare, CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă, sunt aproximativ 50.000 de angajați. Statutul Personalului Feroviar se va aplica și la Metrorex unde sunt peste 5000 de angajați.
„Impactul pentru perioada 1 iulie-31 decembrie este de 660 mii lei, 660 de milioane, doar pe jumătate de an, având în vedere că Statutul a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar (n.r. majorările) se aplică din iulie pentru că este în vigoare Contractul Colectiv de Muncă, deci pentru jumătate de an este efortul financiar. Salariile vor crește cu un procent destul de mare, nu cred că vom avea multe cereri de pensionare. Este exclusă o majorare a prețului biletelor, iar singura soluție pentru a acoperi creșterea de salarii este din subvenție. Statutul nu se mai poate proroga este Lege în vigoare, cel puțin pe fondul de salarii. Avem discuții cu Ministerul Finanțelor, am făcut demersuri pentru toată suma la rectificare”, spunea la sfârșitul lunii aprilie, șeful CFR Călători, Traian Preoteasa.
Majorarea salarială se acordă prin modificarea coeficienților minimi de ierarhizare: de la coeficientul 1 pentru muncitorii necalificați, 1,50 pentru cei calificați, 1,60 maiștri și 2,20 pentru studii superioare.