Creștere puternică a pieței de centre de date în România: Unul dintre cei mai mari jucători în domeniul dezvoltării de astfel de proiecte își crește profitul cu 40% într-un an și ajunge la 100 de clienți

centre de date foto Foto: Tema Energy, Facebook

Tema Energy, unul dintre cei mai mari jucători în domeniul dezvoltării de centre de date în România, a înregistrat o cifră de afaceri de 8,75 milioane de euro anul trecut, în creștere cu 22% față de 2020, anunță compania. De asemenea, profitul companiei a fost mai mare cu 40% față de 2020. Compania vizează o creștere a cifrei de afaceri de 10-15% anual, în următorii cinci-zece ani. Avansul ar proveni din creșterea puternică a pieței de centre de date din România, pe fondul creșterii pieței globale de centre de date și IT, spun reprezentanții grupului. Compania nu a fost ferită nici de controverse. Tema Energy e una dintre companiile vizate într-o investigație demarată anul trecut de Consiliul Concurenţei.

Tema Energy este un furnizor de servicii pentru clienții care doresc un centru de date integrat prin asigurarea de consultanță, design, proiectare, construcție și implementare a instalațiilor, a echipamentelor, a comunicațiilor, a soft-ului de management al locației, cu includerea în proiectul final a serviciilor de start-up, mentenanță și intervenție. Tema Energy și-a completat profilul de activitate și cu rolul de integrator de sisteme de electro-alimentare (power systems, sisteme de stocare de energie, energii regenerabile, cogenerare).

Compania are în prezent peste 100 de clienți, printre cele mai importante proiecte gestionate în 2021 numărându-se Cluster Power – Data Center Craiova (unul dintre cele mai mari centre de date din zona Europei de Sud-Est), proiectarea și construcția de centre de date către Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu S&T, dar și reabilitarea coridorului de cale ferată Brașov – Sighișoara ca subantreprenor de specialitate al Alstom pentru CFR.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Tema Energy vizează ca în următorii cinci-zece ani să-și mărească cifra de afaceri cu 10%-15% anual. Avansul provine din creșterea puternică a pieței de centre de date din România, pe fondul creșterii pieței globale de centre de date și IT, care se preconizează a fi de cel puțin 5 – 10% anual pentru următorii 5 ani. Compania va continua să ofere soluții de energie regenerabilă (parcuri fotovoltaice pentru clienți industriali) și soluții de eficientizare a consumului de energie electrică pentru consumatori mari.

Tema Energy dezvoltă și proiecte de sisteme fotovoltaice și sisteme de cogenerare de dimensiuni mici și medii în domeniul industrial și își propune să comercializeze și să instaleze echipamente cu eficiență energetică crescută și cu o amprentă minimă de poluare cum ar fi primele centre de date „verzi”, cu amprentă ecologică zero și independente din punct de vedere energetic.

De asemenea, compania are în plan ca într-un termen de 2-3 ani să se extindă la nivel regional prin construirea de centre de date și livrarea de Data Centere modulare (containerizate) în țările vecine României.

Compania nu a fost ferită nici de controverse. Anul trecut, Tema Energy a fost una dintre companiile cercetate de Consiliul Concurenţei, care a declanşat o investigaţie ce viza un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care au participat ca ofertanţi la procedurile de achiziţie publică ce vizau activităţi de proiectare şi execuţie pentru realizarea proiectului „Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”. Companiile investigate îşi desfăşoară activitatea pe piaţa serviciilor de lucrări de construcţii, piaţa serviciilor de instalaţii, piaţa serviciilor de comunicaţii şi alte activităţi conexe ale acestora din România: PORR Contruct S.R.L., Regia Autonomă Rasirom, M&D Cons Investiţii S.R.L., Tema Energy S.R.L., Metroul S.A., S&T Romania S.R.L., Ness Proiect Europe S.R.L., Dataware Consulting S.R.L., General Me.el Electric S.R.L., Structural Engineering and Technology S.R.L., Tancrad S.R.L. și Rovis Lider S.R.L..

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: