Criptomonedele și-au reluat luni căderea. Autoritățile reiterează avertismentele legate de piața cripto

criptomonede sursa foto: Pexels

Criptomonedele și-au reluat luni căderea, pierzând câștigurile pe care le-au obținut în weekend, iar oficialii europeni și-au reiterat avertismentele cu privire la riscurile prezentate de criptomonede, transmite Reuters.

Bitcoin a scăzut cu 5%, până la aproximativ 29.700 de dolari luni, pe piețele asiatice, căzând alături de acțiuni, din cauza îngrijorărilor legate de inflația ridicată și de creșterea ratelor dobânzilor.

Cea mai mare criptomonedă din lume și-a pierdut aproximativ o cincime din valoare până acum, în această lună, deoarece prăbușirea spectaculoasă a TerraUSD, o așa-numită “monedă stabilă” (stablecoin), a zguduit piețele cripto, care deja scădeau pe fondul vânzării pe scară largă a investițiilor riscante.

TerraUSD, care se tranzacționează în prezent aproape de 14 cenți, potrivit site-ului de preț coingecko, a atras atenția în special asupra monedelor stabile și asupra rolului important pe care acestea îl joacă în sistemul cripto. O parte din această atenție a venit din partea autorităților de reglementare financiare.

Guvernatorul Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, a declarat luni că criptoactivele ar putea perturba sistemul financiar internațional dacă nu ar fi reglementate și făcute interoperabile într-o manieră consecventă și adecvată.

El a indicat “monedele stabile”, despre care a spus că sunt oarecum denumite greșit, ca printre sursele de risc.

Fabio Panetta, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, a mai spus luni că monedele stabile sunt vulnerabile.

Tether, cea mai mare monedă stabilă din lume, și-a pierdut pentru scurt timp raportul 1:1 pe 12 mai, înainte de a-și reveni. Spre deosebire de TerraUSD, Tether este susținut de rezerve în active tradiționale, potrivit companiei sale de operare.

În aceeași zi, bitcoin a scăzut până la 25.400 dolari, cel mai scăzut nivel din decembrie 2020, dar a revenit la 31.400 USD duminică.

Ether, a doua cea mai mare criptomonedă, a scăzut cu 5,6%, la aproximativ 2.000 de dolari luni.

Autoritățile de reglementare din alte țări sunt, de asemenea, preocupate. Rezerva Federală a S.U.A. a avertizat săptămâna trecută că monedele stabile sunt vulnerabile la rulajele investitorilor, deoarece erau susținute de active care ar putea pierde valoare, în perioadele de stres pe piață.