Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, arată că Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice au depus licitație în SEAP pentru cumpărare a 60 de mașini noi, în valoare de 5,7 milioane de lei, a transmis într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că aceste achiziții au fost începute înainte de a discuta despre reducerea cheltuielilor, în luna ianuarie, și au fost finalizate în aprilie.
„În total, 60 de autoturisme noi în valoare de 5,7 milioane de lei. Ajută Budăi „seniorii” luând mașini fără licitație la Casele de Pensii. Pensiile sunt mult sub procentul din PNRR, dar Budăi se luptă cu PNRR-ul. OUG-ul lor e perfect imbecil în modul în care decretează „economii”. Practic, fiecare primărie și instituție e pusă pe același calapod, indiferent dacă a fost dintre cei responsabil sau dintre cei care s-au porcit la angajări și cheltuieli aiurea. Un mod sovietic de gestionare a problemei în care nu contează comportamentul managerului, doar decretul de la Moscova. Poate de pildă unele Case de Pensii chiar ar avea nevoie de mașină. În loc să lase decizia acolo, Budăi decide că fiecare casă județeană are nevoie de fix o mașină de genul X și o mașină de genul Y. Luate pe urgență. Investigăm să vedem dacă e și șpagă la mijloc”, a scris Ghinea pe pagina sa de Facebook.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a fost întrebat despre această achiziție și a transmis că a solicitat clarificări asupra acestei achiziții de mașini, spunând că achiziția de mașini a fost pusă în buget de anul trecut, iar licitația a început în ianuarie și a avut loc până în aprilie.
„S-au achiziționat mașini prin Program Rabla și o parte prin PNRR, autovehicule cu motor electric și stații de încărcare. În ianuarie nu exista această ordonanță când a început achiziția”, a declarat ministrul Muncii.
Pe 8 mai, Ministerul Finanțelor a publicat, luni seara, proiectul de ordonanță de urgență care detaliază măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare, despre care Economedia a scris aici. Principalele măsuri sunt înghețarea angajărilor la stat, se reduc cu 10% cheltuielile cu bunurile și serviciile, se stopează achizițiile de automobile și mobilier, se limitează numărul de mandate în consiliile de administrație și se reduce cu 50% numărul de consilieri din cabinete. Ministerul Finanțelor estimează că aceste măsuri vor duce la economii de numai 5,3 miliarde lei.