Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea îl acuză pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, că în mai puțin de două luni, Boloș a făcut patru modificări la Ghidul destinat digitalizării IMM-urilor prin PNRR. Acesta acuză că modificările, care nu sunt de formă, vin după ce ghidul a stat în consultare publică peste două luni și subliniază încă o dată incompetența actualului ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, incompetență care pune în pericol, zilnic, dezvoltarea României cu fonduri de la Uniunea Europeană.
„Cum face Boloș digitalizarea economiei? O ia la pilă de patru ori în două luni. Și să ne înțelegem, cele patru modificări nu sunt de formă. Pe lângă cât de mult pricepe și se pricepe Boloș la fondurile europene, asta ne mai arată și câtă importanță acordă consultărilor publice. Ce rost mai au dacă tu nu preiei mai nimic, dai drumul la proces aproape în aceeași formă ca cea pusă în transparență, iar mai apoi dai cu capul în probleme și vii nu cu una, ci cu patru modificări!”, declară Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ghinea precizează că USR a prevăzut în PNRR posibilitatea ca micii antreprenori să obțină până la 100.000 de euro pentru digitalizare deoarece este vizibil deficitul de tehnologie din zona micii economii și pentru că IMM-urile au nevoie de sprijin rapid și simplu. Data începerii depunerii proiectelor trebuia să fie 1 februarie, iar data limită era 31 martie 2023.
„Ei bine, pe 11 ianuarie apare prima modificare. Nu de formă, erau CAEN-uri noi, formule de calcul punctaj etc., chestii serioase. Cu 5 zile înainte de data de start a perioadei de depunere, adică pe 27 ianuarie, mai bagă un corrigendum, al doilea. Iar alaltăieri, pe 8 februarie, vine cu a treia modificare la ghid. Iar aseară, MIPE anunță că „sprijină” mediul de afaceri cu o nouă modificare, a patra. Să ne înțelegem, după ce a început procedura pentru acest apel! E doar incompetență sau ar putea fi vorba și de chestiuni pentru procurori?”, mai spune Cristian Ghinea.