Cristian Popa, BNR: De peste un deceniu preţurile proprietăţilor cresc constant, în ciuda numeroaselor „analize” ce anunţă o dată la câteva luni o nouă cădere iminentă a pieţei imobiliare

Bucuresti panorama locuinte apartamente Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Prețurile locuințelor la nivel național s-au dublat, în ultimul deceniu, dar în același timp salariul mediu net pe economie aproape că s-a triplat, salariile din economie fiind astfel cel mai important factor ce explică evoluția prețului la case și apartamente, explică, într-o analiză, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR.

Potrivit lui, în ultimele 12 luni am asistat la o creștere de aproape 15% a salariilor, astfel că creșterile prețurilor proprietăților din ultima perioadă nu par deloc absurde.

„În pofida numeroaselor „analize” ce anunță o dată la câteva luni o nouă cădere iminentă a pieței imobiliare, realitatea este că de mai bine de un deceniu, prețurile proprietăților cresc constant, într-un ritm ce pare sustenabil (probabil cu excepția Clujului). Ce ne spun cifrele este că în prezent prețurile imobilelor ating noi maxime post-criză, rămânând încă sensibil sub nivelul maxim înregistrat în bula din 2008”, spune el.

No alt text provided for this image

Conform unei analize realizate de Csaba Bálint, CFA și membru al Consiliului de administraţie BNR, cel mai important factor ce contribuie la creșterea prețurilor locuințelor este creșterea salariilor.

„Astfel, peste 50% din creșterea prețurilor poate fi explicată de creșterea salariilor. Această variabilă explică atât creșterea medie, cât și în profil teritorial (explică diferența de la un oraș la altul). Al doilea cel mai important factor sunt dobânzile pe termen lung pentru credite ipotecare, iar un al treilea factor, deși mai puțin relevant, este demografia. Chiar dacă populația țării scade, marile orașe devin tot mai populate”, potrivit analizei.

O altă justificare, similară, spune Cristian Popa, are legătură cu oferta: costurile mai mari cu forța de muncă, alături de costurile crescute cu materialele suportate de constructori, duc inevitabil la prețuri finale mai mari.

„Bineînţeles, pot apărea şi perioade cu dezechilibre, cu cerere mai redusă, care să ducă la o corecţie a preţurilor, dar atâta timp cât există factori structurali care justifică preţuri mai mari, piaţa va corecta aceste dezechilibre”, concluzionează Cristian Popa.