Criză energetică. Turcia a tăiat curentul pentru industrie, din cauza problemelor de alimentare cu gaz

Carmen Radu ian. 24, 2022 0 comentarii
erdogan E5iNpbcXEAIMD1c

Turcia a redus aprovizionarea cu energie electrică către industrie după ce Iranul a anunțat oprirea temporară a exporturilor de gaze naturale, perturbând producția și provocând scăderea vertiginoasă a piețelor, scriu Bloomberg și Financial Times.

Situația a dus la cea mai gravă criză energetică a Turciei din ultimele decenii și amenință să blocheze exporturile extrem de importante ale țării.

Oficiali ai companiei de conducte de stat Botas au fost trimiși într-o misiune de urgență la Teheran pentru a încerca să remedieze oprirea furnizării de gaze.

Guvernul turc a impus trei zile de întreruperi de curent în această săptămână în sute de zone industriale organizate.

Industria reprezintă aproape un sfert din producția economică a Turciei și aproape 10% din forța de muncă a țării este angajată în zonele industriale.

Consecințele opririi curentului s-ar putea răspândi așadar la nivel național. Mai mult de jumătate din energia electrică a țării este produsă în centrale pe gaz. 

Furnizarea de energie electrică a fost întreruptă după ce Iranul, un important furnizor de gaz al Turciei, a anunțat joi o oprire de 10 zile, invocând defecțiuni tehnice. Oficialii turci care au vorbit cu Bloomberg sub condiția anonimatului au spus că fluxurile de gaze nu s-au reluat.

Sursa foto; Twitter/ Turkish Presidency

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *