Turcia a redus aprovizionarea cu energie electrică către industrie după ce Iranul a anunțat oprirea temporară a exporturilor de gaze naturale, perturbând producția și provocând scăderea vertiginoasă a piețelor, scriu Bloomberg și Financial Times.
Situația a dus la cea mai gravă criză energetică a Turciei din ultimele decenii și amenință să blocheze exporturile extrem de importante ale țării.
Oficiali ai companiei de conducte de stat Botas au fost trimiși într-o misiune de urgență la Teheran pentru a încerca să remedieze oprirea furnizării de gaze.
Guvernul turc a impus trei zile de întreruperi de curent în această săptămână în sute de zone industriale organizate.
Industria reprezintă aproape un sfert din producția economică a Turciei și aproape 10% din forța de muncă a țării este angajată în zonele industriale.
Consecințele opririi curentului s-ar putea răspândi așadar la nivel național. Mai mult de jumătate din energia electrică a țării este produsă în centrale pe gaz.
Furnizarea de energie electrică a fost întreruptă după ce Iranul, un important furnizor de gaz al Turciei, a anunțat joi o oprire de 10 zile, invocând defecțiuni tehnice. Oficialii turci care au vorbit cu Bloomberg sub condiția anonimatului au spus că fluxurile de gaze nu s-au reluat.
Consecințele limitărilor de aprovizionare au fost rapide. Mai multe companii au anunțat la bursă întreruperi ale operațiunilor, iar unitatea autohtonă a producătorului auto Renault SA a anunțat că va opri producția la uzina sa din Bursa pentru 15 zile, potrivit rapoartelor din presa turcă. Tofas, un producător de automobile turc deținut parțial de Fiat Chrysler, s-a numărat printre cei care au anunțat luni oprirea producției, potrivit presei turce.
Sectorul auto din Turcia, deja afectat de deficitul global de cipuri, este cel mai mare exportator al țării, reprezentând 11% din toate exporturile în 2021.
Acțiunile turcești au scăzut, conduse de companiile industriale. Indicele de referință Borsa Istanbul 100 a scăzut cu până la 4,95%. Acțiunile producătorului de oțel Erdemir au scăzut cu 5,9%, în timp ce cele ale companiei de rafinare de petrol Tupras au scăzut cu 6,3%. Producătorul de sticlă Sisecam a scăzut cu 5%, iar producătorul de automobile Ford Otosan a scăzut cu 6,4%.
Decizia a fost întâmpinată cu consternare de producătorii turci, care s-au plâns că nu au fost prea înștiințați că au fost forțați să oprească producția în această săptămână – întreruperile de curent afectând diferite provincii în zile diferite.
Botas, importatorul de stat de gaz, a anunțat o scutire pentru companiile care produc bunuri esențiale, inclusiv medicamente, lapte și produse din carne.
Întreruperea aprovizionării cu gaze vine în contextul în care Turcia deja se luptă să acopere costurile crescânde ale importurilor de gaze cu o liră foarte slăbită. Turcia avea 1,2 miliarde de metri cubi de gaz în depozite la 18 ianuarie, cu 42% mai puțin decât cu un an în urmă, potrivit datelor Energy Exchange Istanbul.
Consumul de gaze naturale al țării a atins un nivel record pe 20 ianuarie, iar criza energetică s-ar putea agrava în următoarele zile, deoarece temperaturile scad și mai mult sub mediile sezoniere, susținând cererea de gaze exact în momentul în care oferta este presată de Iran.
Luni, Turcia s-a confruntat cu ninsori puternice, unele dintre ele afectând clădirea noului aeroport din Istanbul.
Guvernul a promis că gospodăriile nu vor fi afectate de întreruperi de curent și de aprovizionarea cu gaze limitate.