Criza forței de muncă. Guvernul Orban dă undă verde pentru filipinezi / Cum sunt descriși de către o agenție de recrutare din Ungaria: Le place să cânte karaoke, să trimită mesaje text, să facă apeluri video și să întrebe în mod constant dacă ți-e foame

muncitor constructii pericol Foto: Pixabay

Agențiile de ocupare a forței de muncă din Ungaria fac publicitate activă pentru lucrătorii din Filipine. Conform așteptărilor ambasadei, până la 10.000 de muncitori ar putea ajunge în Ungaria până la sfârșitul anului 2023, conform unui material realizat de ziarul ungar „Népszava”, scrie Agenția de presă Rador.

Din ce în ce mai multe agenții de ocupare a forței de muncă din Ungaria au profitat de oportunitatea creată de Guvernul Orbán prin modificarea legii din 2021 care a înlesnit pentru cetățenii din Filipine și din alte opt țări să lucreze în Ungaria. De exemplu, un angajat al redacţiei ziarului amintit a dat peste următoarea reclamă pe Facebook, cu următorul text: „Vă confruntaţi cu o lipsă acută de forță de muncă? Sporiți producția cu lucrători filipinezi!”

Site-ul agenţiei respective explică pe larg care sunt avantajele în cazul angajării lucrătorilor filipinezi. Potrivit site-ului, din cei 110 milioane de locuitori ai Filipinei, 20 de milioane așteaptă să se angajeze în străinătate în următorii câțiva ani. „În ultimii ani, agenţiile ungare de recrutare au fost nevoite să caute muncitori de calitate din ce în ce mai departe, iar această tendință continuă”, adaugă agenţia.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ți-e foame?

Agenţia nu argumentează cu date concrete ce anume face ca forța de muncă din Orientul Îndepărtat să fie „de mai bună calitate” decât cea ungară, în schimb oferă o descriere generală despre cum sunt lucrătorii din Filipine. Potrivit acesteia, filipinezii la locul de muncă sunt extrem de respectuoși, calmi și conştienţi de sine, vorbesc engleza fluent, sunt eficienți și au o etică înaltă a muncii. De asemenea, sunt activi, plini de resurse, învăță uşor, sunt precişi și supuşi. Agenţia a oferit o caracterizare completă nu numai din punct de vedere al eticii lor de muncă, dar și al trăsăturilor lor personale. Astfel, conform descrierii, filipinezii sunt aproape întotdeauna zâmbitori și veseli, pentru ei familia este pe primul loc, merg la biserică în fiecare duminică, le place să cânte karaoke, să trimită mesaje text, să facă apeluri video și să întrebe în mod constant dacă ți-e foame.

Sosirea muncitorilor străini în Ungaria – și implicit schimbarea masivă a atitudinii Guvernului Orbán în chestiunile de imigrație – a devenit un subiect central odată cu creşterea numărului fabricilor de baterii din Orientul Îndepărtat (mai ales din China).

Ziarul ungar „Népszava” a întrebat câteva agenţii de ocupare a forţei de muncă, cum se desfăşoară procesul de recrutare şi selectare a lucrătorilor din Filipine, până în prezent câţi filipinezi au fost angajaţi în Ungaria prin intermediul agenţiilor şi câţi vor sosi în viitor, şi dacă sunt angajaţi într-un loc de muncă legat de industria bateriilor sau de construcţii aferente.

Potrivit răspunsul uneia dintre agenţii, trimis la redacţia ziarului, lucrătorii filipinezi sunt supuși unui control amănunțit al sănătății și al unei examinări criminalistice în timpul procesului de selecție, și numai candidații care le promovează pot trece în următoarea etapă, care este interviul online, la care participă și agenţiile de intermediere, iar ulterior agenţiile sunt cele care se ocupă de chestiunile administrative și de alte sarcini necesare angajării, precum și de salarizare, managementul personalului și cazare. În acest sens, o altă agenţie a transmis că recrutarea se realizează întotdeauna în condițiile specificate de angajator, iar selecția finală este, de asemenea, responsabilitatea angajatorului în urma unui interviu online sau personal. La întrebarea ziarului, câți filipinezi au fost angajaţi până în prezent în Ungaria și câți doresc să vină aici, una dintre agenţii a precizat că în ultimul an au fost oferite oportunități de angajare pentru aproape o mie de lucrători filipinezi și se pregătesc să angajeze încă 250-300 de cetăţeni până la sfârşitul anului. O altă agenţie – care a fost prima care a primit autorizaţie de la autoritățile filipineze în 2019 pentru intermedierea angajărilor – a plasat aproximativ 400 de lucrători și cu ajutorul ei au venit aproximativ alţi 2.000 de lucrători prin intermediul companiilor de recrutare a forţei de muncă calificată.

Agenţia de ocupare a forţei de muncă a mai transmis, pe baza informaţiilor ambasadei, că până la sfârşitul anului 2023 ar putea veni în Ungaria aproximativ zece mii de filipinezi.

Agenţia nu a dezvăluit, însă, dacă este vorba despre ambasada Ungariei la Manila sau de ambasada Republicii Filipine la Budapesta, dar este cert că în reportajul realizat de TV Patrol din Filipine, în iunie 2023, s-a menţionat că Ungaria așteaptă 10.000 de muncitori filipinezi. Şeful de Cabinet a premierului ungar, Gergely Gulyás, a explicat ulterior că în Ungaria nu poate fi nici măcar un singur lucrător străin în plus faţă de numărul locurilor de muncă vacante. Noul regulament creează posibilitatea pentru ca cineva să se angajeze mai ușor, dar închide ușa în faţa altora. „Nu trebuie să considerăm textul unui anunţ care apare în străinătate drept o comunicare oficială a statului ungar”, a precizat Gergely Gulyás.

În ceea ce privește tipul de locuri de muncă ocupate, una dintre agenţii a adus până acum  lucrători din Filipine în special în domeniul industriei electronice și pentru fabricarea de maşini, iar cererile în derulare sunt tot pentru aceste domenii. O altă agenţie a transmis doar că nu a recrutat muncitori pentru locuri de muncă legate direct de fabrica de baterii.

Nu trebuie mult

În ceea ce priveşte anunţurile de angajare, o agenţie de intermediere a forţei de muncă a subliniat în mod special că decizia Guvernului Orbán din 2021 a înlesnit mult angajarea în Ungaria a cetăţenilor din nouă ţări, printre care şi Filipine. Pe lăngă procedura simplificată, un argument important îl reprezintă şi abilitățile excelente de limba engleză ale lucrătorilor filipinezi și standardul înalt al sistemului de învățământ al țării, precum și faptul că aceștia călătoresc mai rar acasă, în general o dată pe an, din cauza distanței geografice. „Indicatorii lor demografici conduc clar la concluzia că pe termen lung putem conta pe un număr mare de muncitori din această țară insulară”, a precizat agenţia.

O altă agenţie de recrutare a forţei de muncă pledează, de asemenea, în favoarea lucrătorilor din Asia, menţionând că aduc muncitori nu numai din Filipine, dar şi din Indonezia, Kîrgîzstan și Vietnam. În anunţul de angajare, agenţia scrie că asiaticii se pot angaja în termen de 2-4 luni de la semnarea contractului, ei vin în țară pentru 2+1 ani, astfel sunt mai puține șanse de fluctuaţie. Ei sunt „sârguincioși, respectă regulile și au o toleranță mai puternică la monotonie”, menţionează agenţia.

În ceea ce priveşte salariile mici, acest aspect este menționat doar într-un anunţ văzut de ziarul „Népszava”, în care se scrie că salariul net garantat lunar este de doar 500 de euro, convertit în forinţi înseamnă 192.000 pe lună. (În Ungaria, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut garantat pe lună este de 296.400 de forinţi (770 de euro) și 197.016 de forinţi net pe lună (512 euro), iar salariul minim brut lunar este de 232.000 de forinţi  (603 euro) și 154.280 de forinţi net (401 euro). Ceea ce înseamnă că dacă companiile ungare încep să angajeze într-un număr mare lucrători străini pentru o sumă similară, aceasta va menţine, în mod garantat, nivelul salarial foarte scăzut în Ungaria. Pe lângă aceasta, Oficiul guvernamental filipinez – care trebuie să aprobe, de asemenea, contractul dintre angajator și angajat – analizează asigurarea cazării și condiţiilor de locuit adecvate, posibilitatea de asistență medicală gratuită, asigurarea transportului, asigurarea obligatorie și reglementările legislației muncii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: