Criza personalului calificat afectează domenii cheie: medicină, construcții, IT și transporturi

tim-gouw-bwki71ap-y8-unsplash

Criza personalului calificat este o temă constantă în domeniul recrutării și are impact direct asupra evoluției economiei, mai ales că domeniile afectate sunt domenii cheie cum ar fi: medicină, construcții, IT, dar și transporturi, tehnic și inginerie, domenii care sunt printre cele mai bine plătite din România, după cum a scris aici Economedia.

Deficitul de personal calificat se simte mai ales în cazul locurilor de muncă ce necesită competențe tehnice, specializări foarte specifice, a declarat Ana Vișan, marketing manager la BestJob pentru Economedia. Când se adaugă și un anumit nivel de experiență în același domeniu sau pe un post similar, poate deveni și mai complicat în a găsi candidații potriviți.

„Exceptând prima parte a anului 2020, când multe dintre organizații și-au pus proiectele în așteptare pentru a analiza situația și a se reorganiza, cererea de personal s-a menținut constantă. Ne așteptăm ca 2022 să fie într-o mare măsură similar perioadei anterioare pandemiei și companiile să se confrunte cu un deficit în creștere pe acest segment”, precizează Bogdan Gabor, managing partener Lugera, firmă de recrutare.

Deși unele domenii sunt mai atractive și înregistrează mai multe aplicări din partea candidaților, nu există un exces de personal calificat în piața muncii, spun reprezentanții BestJobs. Salariul, beneficiile extrasalariale și mediul de lucru joacă un rol important în atragerea candidaților, iar transparența angajatorilor asupra acestor aspecte încă din faza de publicare a unui anunț aduc un volum mai mare de candidați.

„N-aș spune că există domenii care să se confrunte cu un exces de specialiști în momentul de față. Sunt specializări care își găsesc mai greu corespondent în piața muncii, precum litere, studii europene, turism și ai căror absolvenți trebuie să se reorienteze către alte domenii. Dar observăm că organizațiile s-au adaptat și au dezvoltat programe de formare care le permit să aducă în echipă o mai mare varietate de absolvenți”, spune Bogdan Gabor.

Domeniile care atrag cele mai multe aplicații sunt cele din zona de IT, e-commerce, marketing online, vânzări, financiar și contabilitate, precum și vânzări și managament.

Provocarea pe care o aduce acest an recrutorilor este aceea de a atrage talentele potrivite și de a reține specialiștii în echipele lor

Potrivit specialiștilor, piața muncii s-a adaptat la lucrul remote și hibrid și a trebuit să integreze noi tehnologii într-o perioadă extrem de scurtă. La rândul lor angajații, puși în situația de a-și îmbunătăți competențele tehnice, au parcurs o perioadă de realiniere care unora le-a deschis apetitul pentru zona de IT.

Având în vedere imaginea bună de care domeniul s-a bucurat, există numeroase proiecte în piață, salariul este peste medie, iar cererea de personal a rămas constantă. Cursurile de reconversie, în special pe QA testing și developing, au fost văzute de mulți ca un pas firesc spre o nouă carieră.

„Evident că există și povești de succes aici și probabil că școlile de reconversie profesională vor reuși să completeze într-o oarecare măsură pool-ul de candidați de care industria are nevoie, dar trebuie să fim realiști atunci când luăm în considerare reorientarea către IT, deoarece domeniul are nevoie de o gândire analitică pe care nu o poți forma după doar câteva ore de curs”, precizează Bogdan Gabor.

Anul 2022, a plasat candidații pe poziții favorabile, întrucât în prezent, cererea de locuri de muncă depășește oferta. Ana Vișan spune că provocarea pe care o aduce acest an recrutorilor este aceea de a atrage talentele potrivite și de a reține specialiștii în echipele lor.

„Astfel, va fi nevoie de eforturi mai mari din partea lor, de strategii creative de recrutare și de construirea unor branduri de angajator solide. În plus, de la acuratețea anunțului de angajare, la salariu, oferta de beneficii extra-salariale și procesul de onboarding, toate vor trebui calibrate atât la piață, cât și la așteptările candidaților”, precizează aceasta.

Piața din HR este în continuare una a candidatului care pune multă presiune pe angajatori. Se găsesc mai greu candidați, iar atunci când companiile reușesc să întâlnească angajații potriviți, este destul de dificil să îi convingă să facă o schimbare pentru că la rândul lor companiile și-au dezvoltat strategiile de retenție.

„Dinamica din piața muncii va continua să forțeze, însă, organizațiile să se reinventeze și să își ajusteze bugetul de salarii. Pe zona de specialiști este o mai mare deschidere față de colaborările de tip project-based, iar lucrul remote a deschis granițele lăsând posibilitatea românilor să lucreze din țară pentru angajatori din afară”, spune specialistul de la Lugera.

Comentarii

  1. Va rog sa modificati titlul articolului , astfel
    “Criza personalului calificat afectează domenii cheie:”
    Guvern, Ministere, Agentii, Oficii, Curti.

    Politica incompetentei e politica de stat.
    Punct.
    Mersi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *