Cryptomonedele afectează negativ sancțiunile economice impuse de Statele Unite (Trezoreria americană)

cryptomonede sursa foto: Unsplash

Washingtonul consideră necesară modernizarea sistemului său de sancțiuni economice și financiare, a cărui eficacitate este afectată în special de dezvoltarea cryptomonedelor, a declarat luni Trezoreria americană, potrivit Le Figaro.

„Dacă sancțiunile rămîn un instrument politic esențial și eficient, ele sunt de asemenea confruntate cu noi provocări, în special cu riscuri crescute legate de noile sisteme de plată, folosirea în creștere a activelor digitale și a criminalității cibernetice”, a afirmat Trezoreria, într-un comunicat.

Sancțiunile adoptate de Trezorerie vizează împiedicarea unor persoane sau entități străine, acuzate spre exemplu că amenință securitatea americană sau îngrădesc drepturile omului, să aibă acces la sistemul bancar și financiar american. Dar „inovațiile tehnologice precum monedele digitale, platformele de plăți alternative și noile modalități de a ascunde tranzacțiile transfrontaliere reduc toate potențialul eficacității sancțiunilor americane”, detaliează Trezoreria.

„Aceste tehnologii oferă actorilor rău intenționați oportunități de a deține și transfera fonduri în afara sistemului financiar tradițional bazat pe dolar”, potrivit sursei citate. „Suntem conștienți de riscul ca aceste active digitale și sisteme de plată să afecteze eficacitatea sancțiunilor noastre dacă nu sunt controlate”, adaugă Trezoreria.

Secretarul adjunct al Trezoreriei Wally Adeyemo urmează să fie audiat marți asupra acestui subiect în cadrul comisiei bancare a Senatului. „Trezoreria trebuie să-și modernizeze infrastructura de sancțiuni, tehnologia sa și efectivele pentru a se adapta la evoluția amenințărilor criminalității cibernetice, a atacurilor ransomware și altele”, va afirma acesta, potrivit unui discurs publicat luni seara. El va sublinia de asemenea necesitatea de a acționa, „atunci când este posibil”, în „coordonare și colaborare cu aliații” Statelor Unite.

Statele Unite au majorat sensibil recursul la sancțiuni economice după atacurile din 11 septembrie 2001. Numărul de sancțiuni a crescut de 10 ori în 20 de ani, trecând de la 912 în 2000 la 9.421 în 2021. „Sancțiunile sunt un instrument fundamental important pentru a ne susține interesele naționale de securitate”, afirmă Wally Adeyemo, în comunicatul Trezoreriei.

sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *