CSM avizează negativ proiectul de lege privind pensiile magistraților inițiat de coaliția PSD-PNL-UDMR

Consiliul Superior al Magistraturii, CSM, sediu CSM Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat marți negativ proiectul de lege inițiat de coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR și care vizează majorarea treptată a vârstei de pensionare a magistraților și reducerea cuantumului pensiilor speciale.

“Intervenția normativă este ab initio lipsită de orice justificare întrucât solicitarea Comisiei Europene din 25 martie 2025 nu a vizat modificarea condițiilor de pensionare a magistraților stabilite prin Legea nr 282/2023”, se arată într-un comunicat al CSM.

Consiliul nu este de acord cu expunerea de motive a actului normativ, care afirmă că proiectul este necesar pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul PNRR, argumentând că “așa cum rezultă din comunicarea Comisiei, în analiza preliminară din 15 octombrie 2024 aceasta a evaluat pozitiv obiectivul 215, apreciindu-l ca fiind îndeplinit în mod satisfăcător ca urmare a intrării în vigoare a reformei realizate prin legea 282/2023:.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

De asemenea, CSM argumentează că o nouă intervenție normativă cu privire la condițiile de pensionare, la doar un an de la precedenta reformă, “este de natură să afecteze stabilitatea cadrului normativ și să atragă consecințe negative asupra activității sistemului judiciar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Plenul Consiliului Suprem al Magistraturii consideră că această propunere legislativă are potențialul de a submina grav funcționarea sistemului judiciar pe termen scurt și lung, în principal prin afectarea resurselor umane”.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativa, însă cu o serie de observații si propuneri substanțiale.

Astfel, Consiliul Legislativ atrage atenția că “având în vedere accepțiunea recunoscută de Curtea

Constituțională pentru principiul așteptări legitime (…) textele propuse pentru art. I-IV sunt predictibile doar pentru persoanele care vor intra în sistemul de justiție, al Curții Constitutionale sau al altor institutii asimilate sub aspectul regimului pensiilor de serviciu ale magistratilor, începând cu data inträrii în vigoare a legii care face obiectul prezentei propuneri”.

În actuala redactare a proiectului de lege, “măsurile preconizate la art. I – IV sunt susceptibile sã aducã atingere, prin modificarea intempestivã a conditiilor de pensionare si a cuantumului pensiei, nu doar principiului neretroactivitätii legii, principiului sperantei legitime si principiului (teoriei) drepturilor câstigate, ci si prevederilor constitutionale referitoare la independenta justiției”, precizează Consiliul Legislativ.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.