Cu banii din PNRR, Italia face o fabrică ce va construi un material important pentru semiconductori. Comisia Europeană a aprobat un ajutor de 300 de milioane de euro

semiconductor Sursa foto: Dreamstime

Comisia Europeană anunță că a aprobat o măsură italiană de 292,5 milioane de euro pusă la dispoziție prin intermediul mecanismului de redresare și reziliență pentru a sprijini firma STMicroelectronics în construirea unei fabrici din lanțul valoric al semiconductorilor.

Fabrica va fi ridicată în localitatea Catania, Sicilia. Măsura va consolida securitatea aprovizionării, reziliența și suveranitatea digitală a Europei în ceea ce privește tehnologiile semiconductoarelor, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: “Măsura italiană aprobată astăzi va consolida lanțul de aprovizionare cu semiconductori al Europei, ajutându-ne să realizăm tranziția ecologică și digitală. Măsura va garanta că industria noastră dispune de o sursă sigură de substraturi inovatoare pentru cipuri eficiente din punct de vedere energetic. Acestea sunt necesare pentru vehiculele electrice, stațiile de încărcare și alte aplicații care joacă un rol important în tranziția ecologică. De asemenea, măsura va crea oportunități de angajare de înaltă calificare în Sicilia, limitând în același timp posibilele denaturări ale concurenței.”

Ajutorul va lua forma unei subvenții directe de 292,5 milioane de euro pentru a sprijini investiția de 730 de milioane de euro a STMicroelectronics în vederea construirii unei fabrici de plăci de carbură de siliciu în Catania. Carbura de siliciu este un material compus utilizat pentru fabricarea de plachete care servesc drept bază pentru microcipuri specifice utilizate în dispozitive de putere de înaltă performanță, cum ar fi cele utilizate în vehicule electrice, stații de încărcare rapidă, energii regenerabile și alte aplicații industriale.

Proiectul ar trebui să fie gata în 2026. În schimbul ajutorului, STMicroelectronics a acceptat, printre altele, să onoreze cu prioritate comenzile Uniunii Europene  în cazul unei penurii de aprovizionare, și să investească în dezvoltarea următoarei generații de microcipuri.

Ajutorul are un “efect stimulativ”, deoarece beneficiarii nu ar fi realizat investițiile fără sprijinul public, se mai arată în comunicatul Comisiei. În plus, STMicroeletronics a fost de acord să împartă cu Italia eventualele profituri suplimentare peste așteptările actuale.

Pe această bază, Comisia a aprobat măsura italiană în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

 

 

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *