Guvernatorul Mugur Isărescu a fost aspru criticat, joi, pe rețelele de socializare, după ce a îndemnat românii la calm și să bea „un ceai” de tei, în contextul inflației și dobânzilor mari, spunând că el l-a băut.
Însă răspunsul său a venit ca reacție la îndemnul lui Rareș Bogdan, europarlamentar PNL şi prim-vicepreședinte al partidului.
Săptămâna trecută, Rareș Bogdan a criticat angajați ai BNR, spunând despre aceştia că vin în spațiul public „cu tot felul de apologii ale dezastrului”.
El a făcut referire la purtătorul de cuvânt al BNR, care a declarat „că trebuie să fim cu toții conștienți că urmează o perioadă economică dificilă. Nu urmează o perioadă de triumf economic. E o perioadă economică dificilă, dar costul pe care trebuie să-l plătim e obligatoriu, pentru a face față acestei provocari militaro-politice extrem de periculoase”. Dan Suciu a explicat că, în noul context geopolitic, România are unele dezavantaje, comparativ cu alte state europene. „Acestea vin mai ales din elemente structurale profunde ale economiei românești, si anume inflația, care e deja destul de ridicată; vine din prețurile la energie, și un deficit bugetar semnificativ, cel mai mare din Europa, care, într-o perioadă de criză nu poate fi compensat. El va fi, inevitabil, o povară pentru România”.
Drept urmare, Rareș Bogdan i-a cerut guvernatorului BNR Mugur Isărescu să ia măsuri.
„Domnul Isărescu ar putea să-şi potolească, să-şi liniştească subordonaţii, să îi cheme la un ceai de tei. Cei care sunt acolo în funcţii, pe spatele românilor, ar trebui să facă mai mult şi să vorbească mai puţin”, a afirmat Rareș Bogdan.
Joi, guvernatorul BNR i-a răspuns lui Rareș Bogdan, spunând că el a băut ceaiul de tei cu Eugen Rădulescu, director în BNR. Totuși, el a fost criticat pe rețelele sociale după ce le-a recomandat și cetățenilor calm și să bea un ceai de tei, deși inflația a ajuns în aprilie la aproape 14%, cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, iar dobânzile sunt la maximul ultimului deceniu.
„Prețurile la energie s-au transmis în cotațiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, îngrășăminte și furaje, dar și pe un fundal de început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația este caracteristică perioadelor de criză, e de înțeles. Dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită, mai calm. Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (director în BNR, n.r.). Este un sfat bun, pentru că și acest canal psiho-social al anticipațiilor, discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat Mugur Isărescu, joi, la conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației – mai 2022.
Puțin inspirată a fost și replica președintelui Klaus Iohannis.
„Probabil că acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult ceai”, a afirmat Iohannis, întrebat de jurnaliști despre declarațiile lui Isărescu.