Cum a oprit Isărescu leul să se aprecieze rapid imediat după aderarea la UE: ”Mugur, să nu cumva să laşi cursul să se aprecieze că România va fi terminată dacă cade sub 3 lei”

Mugur Isarescu BNR Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat joi că a fost adeptul paradigmei stabilităţii preţurilor în anii ’90, dar când a preluat funcţia de guvernator şi a “dat cu capul de realităţi”, a înţeles cât de importantă este stabilitatea financiară. El a explicat cum a oprit aprecierea accelerată a leului imediat după intrarea în UE, fenomen care amenința producătorii interni și exporturile, potrivit Agerpres.

“Acei talibani care ziceau: “Domnule, stabilitatea preţurilor, se rezolvă toate celelalte…”, au intrat, aşa, într-un declin. Am fost şi eu cu stabilitatea preţurilor, că asta era, am fost şi eu taliban, ca să zic aşa, în anii ’90, până când am dat cu capul de realităţi. Nu uitaţi că mi-am dat doctoratul, într-adevăr, în perioada comunistă, pentru flexibilitatea cursului. Şi ziceam, da flexibilitate, flotare liberă, dar eu în ’88-’89 când am susţinut teza vorbeam despre capitalişti, despre flotare liberă şi aşa mai parte. Nu mă gândeam la… Când am ajuns pe scaunul ăsta şi am dat cu capul de realităţi am văzut cât de importantă e stabilitatea financiară”, a spus Mugur Isărescu la dezbaterea asupra lucrării “Stabilitatea financiară şi politica macroprudenţială”, autori Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei.

El a vorbit în cadrul conferinţei despre problemele cu care s-a confruntat în decursul anilor şi despre măsurile la care a fost nevoit să recurgă, unele fiind la vremea lor mai puţin acceptate de către specialiştii în domeniu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Am avut însă şi o poveste mai tare. Anul 2005-2006. Intră România în NATO, se anunţă 2007 intrarea în Uniunea Europeană, nu 2010, şi dintr-o dată am fost descoperiţi. De cine? De către capitalul străin. Deci, înainte era secetă, lipsă de irigaţie, lipsă de lichiditate. Dintr-o dată ne-am pomenit că intră capitaluri mari şi cursul începe să se aprecieze. La început, bucurie mare. După vreo două-trei luni, băi, stai puţin unde se duce cursul ăsta? După alte vreo cinci luni, apare Mihai Ionescu (preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România – ANEIR, n.r.) cu exportatorii pe scările Băncii Naţionale: “Isărescu, nu uita, banca asta nu e a ta! Ne-ai omorât. S-a apreciat cursul”. Colegul Eugen Rădulescu era preşedinte la CEC: “Lăsaţi domnule guvernator cursul să se aprecieze!”. “Unde să se ducă, mă?” Deci, de la 3,6 (lei pentru un euro) se ducea deja spre 3,2. “Până la 2”. “Zău, mă? Până la 2? Doi lei pe euro?” “Păi da, că libera circulaţie a capitalurilor.” “Ce legătură are, măi Eugene, această liberă mişcare a capitalurilor cu fundamentele din economia românească?” “Păi nu, să le crească productivitatea”. “Mai stai, că e vorba de cifre aici, nu lucrăm cu…”. “Bineînţeles că e bine când cursul este tare, că e o întărire, dar cum poţi să-i ceri unei firme să-i crească productivitatea cu 20-30%, cât ai tu aprecierea cursului?” “Păi, pe urmă se duce înapoi”. “Adică tu crezi că o fabrică în România care devine total ineficientă, nu mai poate să producă, se închide când ajunge cursul la 2 şi pe urmă când ajunge în partea ailaltă o deschizi aşa uşor, nu? Adică ăia nu sunt în şomaj, nu au plecat? E ca o dugheană de ţigări sau magazin micuţ?”, a declarat Mugur Isărescu, potrivit Agerpres.

El a afirmat că au fost discuţii mari şi instituţia a trebuit să intervină. Guvernatorul a mărturisit că a fost încurajat în demersul său de către economistul Andrew Crockett, fostul director general al Băncii Reglementelor Internaţionale.

“A venit special la Bucureşti şi mi-a spus, apropo de discuţiile pe care le avem cu stabilitatea… Ne tutuiam. Îmi zice: “Mugur, să nu cumva să laşi cursul să se aprecieze că România va fi terminată dacă cade sub 3 lei”. M-a întărit sufleteşte, bineînţeles, că nu era oricine. Şi dintre foştii colegi de la Banca Naţională erau suficient de mulţi, câţiva mai sunt prin sală, pe aici, care spuneau: “Hai domnule, lăsaţi cursul liber, să se întărească”, a mai spus Mugur Isărescu.

Banca Naţională a României a organizat joi o dezbatere asupra lucrării “Stabilitatea financiară şi politica macroprudenţială”, autori Florian Neagu, Matei Kubinschi, Alexie Alupoaiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dar poate ne spune (celor interesați) domnul Isărescu ce anume ține cursul actual al leului atât de sus, ca economia românească nu s-a întărit in ritmul celei americane, sau a statelor dezvoltate din UE, spre exemplu?! Și nici intrări masive de capital…

    Nu cumva tot domnia-sa este explicația? Și nu cumva politicienii care guvernează azi i-au spus “Mugur, ține cursul sus, să li se pară românilor ca trăiesc bine sub guvernarea PSD PNL”?!

  2. România este distopie de tip oligarhic și rusesc si datorită lui Manolică! 🤮

  3. Un mincinos! A dat el cu capul de realități! De ani și ani ține un curs apreciat ca să favorizeze importurile, ăsta e adevărul. La situatua actuală a finanțelor țării, nu avea voie sa fie euro sub 6 lei! Un ipocrit și ticălos!

  4. Moaștele de la BNR a distrus țara, pentru securiști hoți. Ce mai vrea această fosila?

  5. Incredibil ce spune Isărescu. Adică România ar fi intrat în faliment dacă la un cost intern de 1 leu, spre exemplu, exporta la doar 0,33 Euro tot felul de produse pe care altfel, după logica lui, le-a valorificat la O,44 Euro. Las deoparte inflația care a omorât nu atât leul cât tostă bunăstarea oamenilor. Las deoparte și naționalizarea valutei de către celălalt economist de talie mondială, care a devalizat bruma de nou capitalism autohton și care era cât pe ce să ajungă președintele țării. Amândoi ar fi reușit să ne îngroape pe toți. Păi asta, cu flexbilitatea la un curs dexavantajos , putea funcționa doar dacă volumul exporturilor erau mai mare decât cel al importurilor. Dar cum raportul a fost invers încă din prima zi a lui ’90, e clar de ce România are o balanță de plăți defavorabilă și în ziua de azi. Chiar că aceste dezvăluiri, făcute de câtre guvernatorul în exercițiu al BNR, ar trebui expertizate și anchetate cu sprijinul unor adevărați bancheri de nivel internațional, care ar putea face o analiză SWOT pe subiect, realistă pe termenul lung pe care l-am avut timp de aproape 34 de ani.

    • A nenorocit o gramada de companii mici si mijlocii in anii ’90 cu devalorizarea leului, iar asta a fost facut exact cum explica chiar el in articol: ca sa nu falimenteze afacerile statului si ale acolitilor statului care nu erau productivi fix in detrimentul privatilor care incercau sa faca ceva pe bune.

      Pai, surpriza domnule “guvernator”… chiar asta e esenta capitalismului: daca nu esti productiv falimentezi si in locul tau apare altul pe care l-a dus capul sa organizeze afacerea pe bune, nu cu relatii si mita.

      Fosilele astea comuniste trebuie pur si simplu sa dispara. Timpul va avea grija de ei, dar raul pe care l-au facut de la revolutie incoace va mai dura ani buni de acum incolo chiar daca la momentul actual suntem civilizati cu forta din cauza pozitiei geopolitice pe care ne-o confera razboiul din Ucraina.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.