Cum ar putea noul model OpenAI, GPT-5, să schimbe piața muncii? „Are potențialul să înlocuiască munca unui avocat partener, dar chiar așa va fi?”

ChatGPT Sursa foto: Dreamstime

OpenAI a dat tonul în ceea ce privește utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă o dată cu lansarea GPT-4, iar concurenții s-au străduit să ajungă din urmă, unii dintre ei fiind destul de aproape. Există totuși o nouă variabilă în această luptă, o furtună iminentă care ar putea spulbera concurența și aceasta este GPT-5, potrivit clienților și dezvoltatorilor OpenAI, citați de Business Insider.

Tranziția de la GPT-3 la GPT-4 a fost o schimbare care a modificat regulile jocului, spune Jake Heller, CEO și co-fondator al Casetext, un asistent juridic bazat pe inteligență artificială, care a fost recent achiziționat de Thomson Reuters. GPT-4, împreună cu alte modele disponibile pe piață, este deja utilizat pentru a ajuta avocații să analizeze documente, să evalueze contracte și să îndeplinească nenumărate alte sarcini, care în mod tradițional erau efectuate de avocați aflați la început de carieră.

Cea mai mare speranță a lui Heller este ca GPT-5 să fie capabil să îndeplinească sarcini care implică mai multe etape complexe, fără să dea erori. „În momentul de față, aș spune că modelele nu sunt suficient de inteligente, iar unele răspunsuri sunt incorecte”.

În cazul în care GPT-5 va fi de încredere și va fi un instrument folositor, acesta ar putea înlocui chiar și munca unui avocat partener, ceea ce ar face acest program mai valoros pentru piața muncii.

Heller mai spune și că se așteaptă ca noul model să aibă capacitatea de a analiza mai bine contractele sau documente juridice care pot avea chiar și sute de pagini.

De asemenea, acesta se așteaptă ca noul model al OpenAI să aibă capacitatea de folosi și analiza înregistrări audio, video și text. „Chiar ieri vorbeam cu un judecător care spunea: Când vom avea ocazia să introducem înregistrările camerelor de supraveghere ale poliției sau ale camerelor de supraveghere de la locul crimei și să le analizăm ca probe? Clienții cer cu siguranță acest lucru”, a declarat Heller.

Va merita GPT-5 banii?

Majoritatea sunt de acord că tehnologia GPT-5 va fi o variantă bună, dar rămâne întrebarea importantă dacă toate aceste noi capacități vor merita sau nu costul suplimentar. Rămâne de văzut dacă funcțiile suplimentare ale GPT-5 vor fi suficiente pentru a convinge publicul să plătească pentru un astfel de model.

„Nu vreau să fac această investiție decât dacă simt că ar merita”, a declarat Hooman Radfar, CEO al Collective, o platformă bazată pe inteligență artificială pentru antreprenorii independenți. Collective utilizează inteligența artificială pentru munci precum clasificarea cheltuielilor de afaceri și analizarea implicațiilor fiscale.

El spune că își compară în mod constant sistemele interne cu produsele de inteligență artificială disponibile în comerț, hotărând când să antreneze modelele intern și când să le cumpere. El spune că, pentru multe sarcini, modelele proprii ale Collective depășesc GPT-4 cu până la 40%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: