Cum explică Washingtonul excluderea Rusiei, Cubei, Belarusului și Coreei de Nord de pe lista țărilor cu tarife majorate

Putin Trump Foto: Kremlin.ru

Rusia este omisiunea evidentă de pe lista tarifelor lui Donald Trump. Împreună cu Cuba, Belarus și Coreea de Nord, țara a fost scutită de măsurile radicale, inamicii Americii fiind aparent tratați mai bine decât mulți dintre prietenii săi, notează Sky News.

Explicația dată de secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, publicației americane Axios a fost că sancțiunile existente „împiedică orice comerț semnificativ” cu Rusia.

Dar cifrele nu susțin această afirmație.

Este cu siguranță adevărat că schimburile comerciale dintre SUA și Rusia nu mai sunt ceea ce au fost. Războiul din Ucraina a dus la prăbușirea acestora de la 35 de miliarde de dolari în 2021 la 3,5 miliarde de dolari în 2024.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Dar cifra de anul trecut a fost totuși mai mare decât volumul comerțului dintre Washington și Kiev (2,9 miliarde de dolari), ceea ce nu a împiedicat Ucraina să fie supusă unor taxe de 10%.

Este, de asemenea, considerabil mai mult decât comerțul SUA cu Brunei (366 milioane de dolari) și Mauritius (282,5 milioane de dolari) – alte două națiuni care nu au scăpat de măsurile punitive.

Mai mult, din punctul de vedere al lui Trump, marea majoritate a schimburilor comerciale dintre SUA și Rusia merg în direcția greșită, adică în America. Din cele 3,5 miliarde de dolari din 2024, 3 miliarde de dolari erau importuri rusești, cum ar fi îngrășăminte și aluminiu, ceea ce înseamnă un deficit care este mult mai grav (proporțional vorbind) decât al câtorva țări pe lista țărilor sancționate.

Ce se ascunde în spatele scutirii Rusiei?

Mulți spun că este vorba de o nouă favoare față de Kremlin.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Sper ca poporul american să primească o explicație pentru acest lucru. Mi se pare scandalos”, a scris Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, pe X.

Trump a fost criticat pentru că nu a fost suficient de dur cu Vladimir Putin în timp ce face presiuni pentru un acord de pace în Ucraina.

El a amenințat recent că va impune sancțiuni secundare asupra petrolului rusesc în cazul în care consideră că Moscova blochează o încetare a focului, dar această ultimă ofertă face ca aceste amenințări să sune din ce în ce mai fals.

Anunțul său privind tarifele a coincis, de asemenea, cu o vizită la Washington a emisarului Kremlinului, Kirill Dmitriev, care este cel mai înalt oficial rus care călătorește în SUA cu afaceri de stat de la invazia Moscovei.

Fostul bancher de la Goldman Sachs, care conduce fondul suveran de investiții al Rusiei, se întâlnește cu oficiali americani, inclusiv cu Steve Witkoff. A fost momentul călătoriei sale o coincidență? Sau o reamintire pentru echipa Trump a mizei?

„Tarifele ar trebui folosite ca un instrument”

Moscova a arătat foarte clar Washingtonului că pot fi încheiate afaceri profitabile dacă relațiile vor continua să se dezghețe. Nu este greu de văzut cum tarifele comerciale ar putea deraia acest lucru.

Există și un alt punct de vedere – că totul face parte din celebra strategie de negociere a lui Trump. Reține ceva pentru a-l folosi cu un efect mai mare mai târziu.

„Unul dintre motivele pentru care Rusia nu se află ieri pe lista de tarife a lui Trump este că tarifele ar trebui lăsate ca un instrument pentru a forța Rusia la pace”, a scris pe Telegram Alexander Baunov, senior fellow la Carnegie Russia Eurasia Center.

„Dacă acestea sunt introduse acum, cu ce vor amenința peste o săptămână?”

Ei bine, există un răspuns la această întrebare – mai multe sancțiuni.

Deocamdată, însă, se pare că SUA se mulțumește să se alieze cu Kremlinul mai degrabă decât să-l constrângă. Întrebarea este cine trage sforile?, încheie corespondentul de la Moscova al Sky News.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.