Cum își desființează Ministerul Finanțelor propriile măsuri: ”Aplicarea prevederilor ar determina blocarea sau încetarea activității unor servicii publice esențiale pentru populație” / Liber la angajări la firmele de stat cu pierderi / Crește numărul de șefi în ministere

G4Media mart. 13, 2024 1 comentarii
Marcel Bolos, ministrul Finantelor, Marcel Ciolacu Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Finanțelor vrea să modifice printr-o ordonanță de urgență măsurile de austeritate luate anul trecut tot de minister, printr-un proiect aprobat de guvern și trecut prin Parlament. Proiectul de OUG pus în dezbatere publică de ministerul condus de Marcel Boloș vrea să modifice din temelii legea austerității, 296/2023, pe motiv că ”ar determina blocarea sau încetarea activității unor servicii publice esențiale pentru populație” și ”pentru evitarea oricărui risc operațional în procesul de plată al serviciului datoriei publice guvernamentale”.

Proiectul de ordonanță de urgență relaxează măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare și de reorganizare a birocrației publice.

Reamintim că reorganizarea ministerelor și instituțiilor de stat trebuia să se realizeze până la finalul anului 2023, dar a fost amânată.

Nota de fundamentare a OUG arată că ”aplicarea prevederilor art. XXIX alin. (1) din Legea nr. 296/2023 ar determina blocarea sau, dupa caz, incetarea activitatii unor servicii publice esentiale pentru populatie respectiv: 1) serviciile publice de interes local sau judetean, specializate, cu personalitate juridica, infiintate și organizate in subordinea consiliilor locale sau consiliilor judetene, care asigura prestarea serviciilor comunitare de utilitati publice. 2) serviciile publice ,,Salvamont” și serviciile publice de salvare acvatica – salvamari”.

De asemenea, nota de fundamentare mai indică faptul că adoptarea OUG e necesară pentru ”evitarea oricărui risc operațional în procesul de plată al serviciului datoriei publice guvernamentale și al executării garanțiilor programelor guvernamentale, neplata la scadență a obligațiilor aferente serviciului datoriei publice guvernamentale având consecințe grave asupra profilului de risc de credit al României, cu implicații negative asupra rating-ului de țară și implicit a costurilor de finanțare ale statului român”.

Proiectul de OUG dă liber la creșteri de salarii la companiile de stat care au înregistrat pierderi sau arierate în 2023, deși legea adoptată în 2023 interzicea în mod expres acest lucru.

Proiectul inițiat de Marcel Boloș mai relaxează o altă măsură de reformă stabilită anul trecut de guvern: crește de la 8% la 10% numărul total de funcții de conducere în instituțiile de stat.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Pas cu pas baieti!
    Haos organizat!
    Ati gasit amantele caresa ocupe posturile deblocate?
    Despre economie astept sa va dea cineva Nobelul pentru proasta guvernare!😵😵

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *