Sectorul construcțiilor din România prezintă o concentrare semnificativă a companiilor și veniturilor în zonele urbane dezvoltate, potrivit datelor centralizate de IBC Focus, care realizează anual un clasament al celor mai mari companii din sector. La nivel național, distribuția firmelor din domeniul construcțiilor arată o concentrare majoră în București-Ilfov și Cluj, conform unei analize publicate de Infohale.ro, platformă a companiei de consultanță, și realizată pentru TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții 2024.
Ponderea numerică a firmelor pe județe
La nivel național, distribuția firmelor din domeniul construcțiilor (care intră în clasamentul celor mai mari 100 de companii din domeniu) arată o concentrare majoră în zonele economic avansate. Astfel zona București-Ilfov este liderul incontestabil, cu 23 de firme de antrepriză generală, subliniind rolul capitalei ca centru al activităților de construcție din România. Urmează Clujul, cu 9 firme, confirmând statutul de hub economic al Transilvaniei. Alte județe importante, precum Brașov, Bistrița-Năsăud, Prahova, Iași și Galați dețin între 4 și 6 firme fiecare, contribuind semnificativ la proiectele de dezvoltare regională.
În județele precum Botoșani, Suceava, Satu Mare, Olt și Maramureș, fiecare cu câte 3 firme, activitatea de construcții este mai diversificată, însă aceste zone joacă un rol esențial în susținerea echilibrului național al sectorului, mai arată analiza.
Afacerile, pe județe
În ceea ce privește cifra de afaceri, București-Ilfov își menține poziția dominantă, fiind principalul centru economic al țării:
- București-Ilfov (B) generează o cifră de afaceri de 11 miliarde lei, susținută de proiecte majore de infrastructură și investiții imobiliare.
- Cluj (CJ) ocupă locul al doilea, cu 2,7 miliarde lei, confirmându-și rolul esențial în sectorul construcțiilor din Transilvania.
Urmează județele:
- Prahova (PH) cu 1,5 miliarde lei;
- Brașov (BV) cu 1,3 miliarde lei;
- Botoșani (BT) și Bistrița-Năsăud (BN), cu 1,2 miliarde lei, respectiv 1,1 miliarde lei.
Alte județe cu afaceri semnificative sunt Iași, Galați și Sibiu, fiecare contribuind cu aproximativ 895-884 milioane lei.
Cumulat, celelalte 14 județe generează 3 miliarde lei, ilustrând diversitatea economică și rolul lor în echilibrarea sectorului construcțiilor.
Distribuția companiilor și veniturilor în sectorul construcțiilor relevă două tendințe majore, potrivit analizei consultanților care urmăresc șantiere la nivel național: “Concentrarea resurselor în zonele urbane mari: București-Ilfov și Cluj domină atât prin numărul de firme, cât și prin cifra de afaceri, datorită cererii ridicate, infrastructurii dezvoltate și atragerii investițiilor. Diversificarea regională: Județele mai mici, deși cu o pondere numerică mai redusă, contribuie la extinderea sectorului construcțiilor și la dezvoltarea infrastructurii naționale”.